İMES OSB’nin ev sahipliğinde ve Sanayi Gazetesi’nin katkılarıyla düzenlenen Yeşil Sanayi Sempozyumu, sanayide sürdürülebilir dönüşüm hedeflerine ışık tutmak amacıyla yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Etkinlikte; Dilovası Kaymakamı Dr. Metin Kubilay, Dilovası Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu, GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Durmuş, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Sanayi İl Müdürü Hüseyin Sınırcı, Kocaeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Şube Müdürü Dr. Aytuğ Tekbaş, İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, bölge sanayicileri ve çok sayıda sektör temsilcisi yer aldı.
Meteorolog mühendisi Bünyamin Sürmeli’de sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm kapsamında hazırladığı sunumuyla programda yerini aldı.
Sempozyum kapsamında; İklim Yasası’nın sanayiye yansımaları, yeşil dönüşümde finansmana erişim yolları, hibe ve teşvik fırsatları ile sürdürülebilirlik odaklı projeler ele alındı. Alanında uzman konuşmacılar, sanayinin yeşil dönüşüm sürecinde karşılaştığı fırsat ve riskleri kapsamlı sunumlarla değerlendirdi.
Sanayi Gazetesi, 15 yıldır Türkiye sanayisinin sesi olarak üstlendiği sorumluluğu bir adım ileriye taşıyor. İMES OSB ile birlikte “Yeşil sanayi için yarın değil şimdi adım atma zamanı” sloganıyla yola çıkarak “Yeşil Sanayi Sempozyumu” serisiyle üretimin merkezinde yer alan sanayicileri bilgiyle güçlendirmeyi hedefliyor.
İKLİM KRİZİ ARTIK GERİ DÖNÜLMEZ BİR EŞİK
İklim krizi, sadece çevreyi değil; aynı zamanda ekonomik sürdürülebilirliği, üretim kapasitesini ve uluslararası rekabetçiliği tehdit eden stratejik bir sorun olarak karşımızda duruyor. Türkiye sanayisi, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi küresel düzenlemelere uyum sağlamadan yoluna devam ederse, küresel pazarlarda geri kalma riskiyle karşı karşıya.
SANAYİ YAPISI YENİDEN ŞEKİLLENECEK
Gündemdeki İklim Kanunu, yalnızca çevre politikalarını değil; üretim modellerinden enerji kullanımına, atık yönetiminden tedarik zincirlerine kadar tüm sanayi yapısını yeniden şekillendirecek bir dönüşüm süreci başlatacak. Bu kapsamlı değişime hazırlanmak, yalnızca çevresel değil, ekonomik açıdan da bir zorunluluk.
YEŞİL SANAYİ SEMPOZYUMU İLE ORTAK AKIL SAHADA
Sanayi Gazetesi, bu büyük dönüşümü sadece konuşmakla kalmıyor, harekete geçiyor. Türkiye’nin yedi bölgesinde, üretimin kalbi konumundaki stratejik organize sanayi bölgelerinde düzenlenecek Yeşil Sanayi Sempozyumu ile kamu, özel sektör ve akademiyi aynı çatı altında buluşturuyor. Amaç, bilgi paylaşımını artırmak, dönüşüm sürecini hızlandırmak ve sanayiciyi değişimin merkezine yerleştirmek.
SANAYİCİ İÇİN YENİ DÖNEMDE FIRSATLAR KADAR RİSKLER DE VAR
Yeşil dönüşüm süreci, elbette ki maliyetli. Ancak doğru planlamayla bu süreci fırsata çevirmek mümkün. Hâlihazırda sanayicilere sunulan birçok destek ve teşvik mekanizması bulunuyor:
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yeşil dönüşüm destekleri
TÜBİTAK ve KOSGEB’in enerji verimliliği hibeleri
Yeşil OSB dönüşüm projeleri
Karbonsuz üretime yönelik düşük faizli kredi olanakları
AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI UYUM SÜRECİNDE FİNANSAL REHBERLİK
Ancak bu desteklerin büyük bir kısmı hâlâ yeterince bilinmiyor. Birçok sanayici, fırsatlardan habersiz olduğu için sürecin dışında kalıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndaki şartlara uyum sağlayamayan ihracatçıları ise sadece sürecin dışında kalma riski değil Avrupa pazarının dışına itilme riski de bekliyor. Aylık yaklaşık olarak 9 milyar dolarlık ihracat yapılan ve Türkiye’nin en büyük pazarı olan Avrupa, söz konusu şartlara uyum sağlanmazsa yerli üreticileri saf dışı bırakabilir.
TÜKETEN DEĞİL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÜRETEN TOPLUM
Tüketim toplumundan uzaklaşarak üretim toplumu haline gelinmesi ve bunun sürdürülebilir kılınması adına da oldukça önemli olan yeşil sanayi yatırımları bilinçsiz yapılması nedeniyle hali hazırda dünya konjonktürünün getirdiği yüklerle karşı karşıya kalan sanayiciye fazla maliyet olarak geri dönüyor.
Bugünkü koşullarda uluslararası pazarlarda rekabetçilik gücü zayıflayan sanayiciyi yanlış yatırımlar ve geç gelen adımlar geri dönülmez bir sürece itiyor. Bu süreçten en az maliyetle doğru ve sürdürülebilir yatırımlarla çıkmanın anahtarı ise bilgi de yatıyor.
YEŞİL DÖNÜŞÜMDE BİLGİ GÜÇTÜR
Sanayi Gazetesi’nin Yeşil Sanayi Sempozyumu ile hedefi net:
Sanayiciyi iklim düzenlemeleri hakkında bilgilendirmek
Gelecek stratejilerini bugünden planlamalarına yardımcı olmak
Finansal ve teknolojik fırsatları görünür kılmak
Türkiye sanayisinin bu dönüşümden güçlenerek çıkmasını sağlamak
19 HAZİRAN’DA SAHNE ‘YEŞİL SANAYİNİN’
Sanayi, sadece üretim değil; aynı zamanda istihdam, ihracat, teknoloji ve sürdürülebilir kalkınmanın temel direğidir. Bugün atılacak doğru adımlar, Türkiye ekonomisinin yarınlarını güvence altına alacaktır. Yeşil dönüşüm bir seçenek değil, zorunluluktur. Kamu ve özel sektörün bu zorunluluğu anlatacağı, anlatırken interaktif bir şekilde sanayiciyle de tartışacağı “Yeşil Sanayi Sempozyumu” 19 Haziran Perşembe günü saat 12.30’da İMES OSB Süheyl Erboz Konferans Salonu’nda” gerçekleşti.