Tarih: 26.07.2024 00:07

Tübitak Kuruluş Yıldönümünde Harun Kocaağa'ya Teşekkür

TÜBİTAK 61.Kuruluş Yıldönümü Bilim Ödülleri verildi. Törende Darıca'dan Harun Kocaağa 25 yıllık verdiği emekle teşekkür belgesine layık görüldü.

Tübitak Kuruluş Yıldönümünde Harun Kocaağa

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) 61. kuruluş yıl dönümü, Feza Gürsey Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen törenle kutlandı. Etkinlikte konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, TÜBİTAK’ın Türkiye'nin bilim ve teknoloji politikalarına olan katkılarına değindi ve 2000'li yılların başına kadar kısıtlı bütçeyle büyük başarılar elde eden kurumun önemini vurguladı.Bakan Kacır, TÜBİTAK’ın ilk 40 yılında Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında önemli bir rol oynadığını ve kurumu AR-GE ile inovasyon ekosisteminin gelişimine öncülük ettiğini belirtti. Son bir yılda, TÜBİTAK'ın katkılarıyla ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın uzaya gönderildiğini ve Türkiye'nin önemli teknolojik gelişmelere imza attığını söyledi. Ayrıca, astronotlar Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'in başarılarına da atıfta bulundu.

TÜBİTAK'ın 61. yıl dönümü töreninde Bilim ve Teknoloji alanındaki başarıları
Bakan Kacır, TÜBİTAK’ın savunma sanayindeki katkılarına dikkat çekti. Milli Muharip Uçağı (MMU) Kaan’ın bilgisayar işlemci ünitesinin TÜBİTAK'ta geliştirildiğini ve Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi BOZDOĞAN ile ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi GÖKDOĞAN'ı envanterine kattığını belirtti. Ayrıca, yerli çip üretimi ve hassas sensörlerin geliştirilmesi konularında önemli adımlar atılacağını açıkladı.

Son bir yılda 3 bin 654 sanayi AR-GE projesine 4,2 milyar lira destek verildiğini, 6 bin 231 akademi ve kamu AR-GE projesine 6 milyar lira destek sağlandığını aktaran Kacır, burs programları kapsamında 91 bin 438 bilim insanı ve gence 3,1 milyar lira destek verildiğini söyledi. Ayrıca, uluslararası bilim olimpiyatlarında 75 madalya kazanarak tarihindeki en yüksek madalya sayısına ulaştıklarını belirtti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK'ın bilgi üretme ve insan kaynağını destekleme konusundaki amacını sürdürdüğünü ve bu süreçte daha fazla sahada olmaya çalıştıklarını ifade etti. Genç araştırmacılara yönelik desteklerin arttırıldığını ve Türkiye’nin her yerindeki gençlere ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Törende, KOSGEB ve TÜBİTAK arasında işbirliği protokolü imzalandı ve TÜBİTAK’tan emekli olanlar ile 25. yılını dolduran çalışanlara belgeleri takdim edildi. Program, TÜBİTAK’ın katkı sağladığı projeler ve çalışanların başarılarının ödüllendirilmesi ile son buldu.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.