Tarih: 15.08.2024 09:07

Tarihte bugün: 15 Ağustos

Facebook Twitter Linked-in

1461: Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, Trabzon Rum İmparatorluğu’na son verdi.

1869: Akdeniz ve Kızıldeniz’i birbirine bağlayan; Avrupa ile Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasındaki en kısa mesafe olan Süveyş Kanalı açıldı.

1900: İstanbul’da Darû’l Fünun açıldı. Sultan Abdülmecid tarafından temelleri atılan ve İkinci Abdulhamid tarafından tamamlanan Darû’l Fünun, Osmanlı’da modern yapıdaki ilk üniversitedir. 1933’te yapılan bir değişiklikle adı, İstanbul Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.

1960: İngiliz kolonisi olan Kıbrıs, Zürih ve Londra Antlaşmaları'na dayanarak bağımsızlığını ilan etti ve Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Kıbrıs’ın Cumhurbaşkanı Rum, Yardımcısı Türk olacaktı. Türkiye, 1974’te Kıbrıs’a harekât düzenlemiş ve ada fiilen bölünmüştür.

1975: Bangladeş’te askeri darbe oldu. Bangladeş’in kurucusu ve devlet başkanı Şeyh Mucib-ur Rahman, yönetimden indirilerek tüm aile fertleriyle birlikte öldürüldü. Devlet başkanlığına Mushtaq Ahmed (Mûştak Ahmed) getirildi.

1997: 28 Şubat Postmodern Darbesi’nden sonra İmam Hatip Okulları’nın önünü kesmek amacıyla planlanan 8 yıllık kesintisiz eğitim kanunu, Meclis’te kabul edildi. Bu kanunla Meslek Liseleri’nin ortaokul bölümleri kapatıldı.

2015: Mısır Hak ve Özgürlükler Koordinasyonu, ülkede yaşanan katliamlar ile ilgili bir rapor yayınladı. Raporda, iki yılda darbe yönetimi eliyle katledilen kişi sayısının, 2 bin 800 olduğu açıklandı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —