Meclis Üyesi Mimar Salih Işık sunum açıklamalarında, 1Yakın zamanda depremden dolayı bir afet yaşadık. Toplumsal bir seferberlikle ulusal ve uluslararası yardım ve müdahalelerle bölge insanının yanında olunmaya çalışıldı. Bu konuda bu bilinç ve hareket tüm insanlara teşekkür ederiz. Depremler genellikle gerçekleşmesi beklenen yerleri büyüklükleri bir ölçüde önceden kestirilebilen ve yapı ölçeğinde önlem alınabilecek doğal olaylarındandır. Bu nedenle afet olarak düşünülmemelidir.Depremi afet haline dönüştüren can ve mal kayıplarına yol açan ise insanların yapmış olduğu yanlış uygulamalr ve tedbirsizliktir. Bölgede ki temel jeolojik verilerin uzun yıllardır biliniyor olması na rağmen alınmayan tedbirler felaketin nedenidir. Deprem sonrasında yapılacakların ve depremden insanların nasıl kurtulacağının akla geldiğini oysa yıkılan binadan kurtulmanın yollarını ve eğitimini almak yerine binaların yıkılmamasını sağlamak olmalıdır."ifadelerine yer verdi..
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNDU
CHP Çayırova Belediye Meclis Üyesi Mimar Salih Işık ortaya koyduğu tablonun yanısıra özüm önerilerini de mecliste bir sunumla açıkladı. Mecclis Üyesi ve Mimar Işık açıklamalarında, "Kentsel dönüşümde başarılı ülkeleri örneklerinin alınarak kendi modelimizi oluştuırmalıyız. Bölgemiz için tek bir kentsel dönüşüm modeli değil, birden fazla model olabilir. Mahalleri ile varolan Çayırova mekansal estetiğinin yanısıra sosyal ve kültürel yönleri ile de insan odaklı projeler ile kendine has özelliklerini koruyarak dönüşmelidir. Binalarımız depreme dayanıklı deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiş olsa büyük yıkımlarla yüzyüze gelmemiş olacağız. 1999'da yaşadığımız deprem 7,5 şiddetindeydi ve maalesef yıkılan binalar yüzünden binlerce kayıp verdik. Maddi kayıpları saymıyoruz bile." dedi.
DEPREM ÖNCESİ HAZIRLIK ÖNEMLİ
CHP Meclis Üyesi ve Mimar Salih Işık açıklamalarında deprem öncesi hazırlıklar üzerinede önemli detayları vurguladı. İnsanların hala bir deprem çantası dahi olmadığını belirten Işık, "Onca deprem yaşadık. Hala yaşıyoruz. Bir düdük, bir fener, bir şişe su dahi hazırlamıyoruz." dedi. Işık, "Ülkemizde ağırlıklı olarak bilim, teknik, mimari, ve mühendislik özelliklerine uygun yapılar inşa etmek sağlıklı binaları tavsiye etmek ve ya depreme uygun hale getirmek depreme karşı bilinçli olmak yerine deprem sonrası neler yapılacağı, nasıl kurtulacağız yönünde çalışmalar yapıldı. Önemli olan deprem öncesi hazırlık yapmaktır. Zarar görmeden bu felaketi atlatmaktır. Felaket sonrası iş işten geçtıkten sonra alınacak önlemler çok şey ifade etmez. Elbette bu da gerekli ama depremin yıkamayacağı bir ortamı yaratmak zorundayız. Asıl geçmişten dersler çıkarmak budur. Bölgemiz ciddi bir deprem tehlikesi altında. Hedeflerimiz kriz yönetimi değil risk yönetimi olmadlı. Kentsel dönüşüm çalışmalarında rant, aşırı nüfus yoğunluğu, imar yasaları ve deprem bilincinin yetersizliği gibi sorunları biliyoruz. 6,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerikiyor."dedi.