Kurumsallığın önemi Sanayi Odasında konuşuldu
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin (TKYD) Dünya Gazetesi iş birliği ve Yapı Kredi sponsorluğunda hayata geçirdiği, Anadolu’daki şirketlere kurumsal yönetimin öneminin anlatıldığı ‘Anadolu Panelleri’ serisinin son toplantısı bugün Kocaeli’de gerçekleştirildi
Kocaeli Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen panele Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Saka, Yapı Kredi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Çimenoğlu, Akplas Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Böyet, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü ve Köşe Yazarı Vahap Munyar ve iş insanları katılım sağladı. Programda açılış konuşmalarının arından geçilen panelin moderatörlüğünü Vahap Munyar’ın gerçekleştirdi.
YENİ DÜZEN VURGUSU
Panelin açılış konuşmasını yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasında, “Yeni dünya düzeni şekillenirken, işletmeler hızlı bir değişim süreci geçiriyor. Şirketlerimizin, şekillenmekte olan bu yeni dünya düzenine uyum sağlayabilmeleri ve mevcut sorunlarla başa çıkabilmeleri; yönetim anlayışlarını ve iş yapma kültürlerini bu değişime uyum sağlayacak şekilde kurgulamaları ile mümkün olacaktır. Yeni düzende; rekabet edebilmek için artık sadece üretime dayanan katma değerin yeterli olmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Şirketlerimizin topluma ve çevreye değer katacak çalışmalar yapmaları ve kurumsal yönetim anlayışlarını da buna göre şekillendirmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“YATIRIMCILAR KURUMSAL YÖNETİM ARIYOR”
Zeytinoğlu konuşmasını devamında, “Bununla birlikte, kurumsal yönetim ilkelerini kapsayan; denetlenebilir, hesap verebilir, adil, şeffaf ve sorumlu yönetim yapıları oluşturmak; şirketlerimiz, kurumlarımız ve devlet yapımız için son derece önemli. Bu ilkelerle kurumsal kapasitelerini geliştiren şirketlerin; finansmana erişimlerinin de kolaylaştığını görüyoruz. Çünkü uluslararası sermayenin, bir ülkenin firmalarına yatırım yapacağı zaman iyi bir kurumsal yönetim ve şeffaflık aradıklarını biliyoruz. Yatırımcıların tercihlerinde, şirketlerin; çevre, sosyal ve yönetim performansları bir arada değerlendiriliyor. Yeşil mutabakatın gerektirdiği yolculuk da sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetimle çok bağlantılı olarak ilerlemekte” dedi.
“KURUMSAL YÖNETİM ANLAYIŞI GÜÇLENMELİ”
Ülkemizde ekonominin lokomotifini oluşturan KOBİ’lerin büyük bir çoğunluğunun aile işletmeleri olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, “Dolayısıyla da aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin yolu; şahsa bağlı olmadan faaliyetlerini sürdürmesini sağlayacak olan kurumsal yönetim anlayışının güçlendirilmesinden geçiyor. Bu anlayış; aile anayasasının oluşturulması, liyakate önem verilmesi, yönetim kurulları ve her kademede dışarıdan profesyonel destek alınması gibi birçok unsuru kapsıyor. Biz de Kocaeli Sanayi Odası olarak, bölgemizdeki firmalarımızı; kurumsallaşmalarına katkı sağlayacak seminerlerle desteklemeye devam ediyoruz. Firmaların borsada halka açılmasının da kurumsallaşma anlamında önemli bir adım olduğu gerçeğinden hareketle, halka arz konusunda da eğitim çalışmalarımız devam ediyor.
“KOCAELİ TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA”
Genel olarak ilimizin sanayi yapısına baktığımızda, Kocaeli’nin birçok büyük ve kurumsal sanayi kuruluşuna ev sahipliği yaptığını ve Kocaeli’ndeki KOBİ sayısının, Türkiye ortalamasının altında kaldığını görüyoruz. Kocaeli’nin ihracatının güçlü olmasında da; bölgemizdeki firmaların kurumsallaşma kapasitelerinin yüksek olmasının etkisi var. Çünkü ihracat yapabilmek için kurumsallaşmak şart. Ayrıca ilimizin bir avantajı da, Kocaeli Sanayi Odası’na kayıtlı yaklaşık 3 bin 489 firmanın 326’sının yabancı sermayeli olması. Bu, yabancı sermayeli üyelerimizin 198’i de AB üyesi olan ülkelerden gelen yabancı sermayeden oluşuyor. İlimizi tercih eden bu yabancı sermayeli firmaların; bölgemizin ekosistemini olumlu etkileyerek, kurumsal kapasitedeki artışı ve tedarikçilerin gelişimini de beraberinde getirdiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“DÜNYA MUAZZAM BİR DEĞİŞİM SÜRECİNİN İÇİNDEN GEÇİYOR”
Daha sonra kürsüyeTürkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Saka çıktı. Aslen Kocaeli Karamürsel Doğumlu olduğunu ifade eden Saka, davetlilere memleketinden seslendi. “Adillik,Şeffaflık, Hesap verilebilirlik üzerinde yol gösterici olma misyonu ile hareket ettiklerini ifade eden Saka, “Pandemiden önce Anadolu panelleri adı altında 50’ye yakın toplantı ve seminer düzenleme imkanı yakaladık. Bugün Kocaeli’de dostlarımız ile bir araya gelebildiğimiz için mutluyuz. Dünya muazzam bir değişim sürecinin çerisinden geçmektedir. Dünya kapsamlı bir şekilde yeni bir ekonomik ve siyasal dengeye evirilmektedir. Kocaeli’nin Türkiye imalat sektörüne katkısı yüzde 13’ü geçmiş durumdadır” ifadelerini kullandı.
“ŞİRKETLERİN DEVALILIĞI ŞEHRİMİZ VE ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ”
Yerli yabancı toplam 3 bin 500 sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapan Kocaeli’nin tam bir sanayi merkezi olduğunu vurgulayan Saka, “Bu işletmelerin devamlılığının sağlanması şehrimiz, bölgemiz ve ülke için de önem taşımaktadır. Dün ve bugün yaşadığımız problemlerin temeline baktığımızda bir sistem sıkıntısı olduğunu görmekteyiz. Bireylerden ziyade kurumların konuşulduğu bir anlayışı temele almalıyız. Bir ülkede kurumsal yönetimin gelişmesi anlamında şekilsel altyapılar gerekli ancak yeterli değildir. Davranışsal boyutta da ilerleme sağlanması kıymetlidir. Şirketlerimizin kurumsal yönetim uygulamalarından gerçek fayda elde edebilmeleri davranışsal boyut ile orantılıdır” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.