Tarih: 11.01.2024 15:28 Güncelleme: 11.01.2024 17:31

Nail Çiler Gebze'ye Aday Oldu Seçim Dengesi Değişti mi ?

Adnan Ayvaz Yazdı

Nail Çiler Gebze

Nail Çiler Gebze Ticaret Odası Başkanlığı dönemi boyunca Gebze Bölgesi olarak adlandırdığımız 4 ilçeyi kapsayan sınırlar içinde önemli katkılar sunduğunu biliyoruz. Birçok tesisin tamamlanmasında, farklı projlerin hayata geçmesinde izleri var, imzası var.
Hatta bu performansından dolayı yabancı ve bölgemiz insanları "4 ilçe 5 belediye başkanı" ifadelerini yakıştırdı, yapıştırdı.
Tabi bu durumdan kazanan bölgemiz oldu.
Nail Çiler bu çalışmaları Gebze Ticaret odası Başkanı kimliği ile yaparken kendisine yapıştırılan en önemli sıfatta, "Siyaset üstü" bir kimlikti.
Ancak genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili girişimi ve devamında bu hedefe ulaşmasıyla doğal olarak kimse Nail Çiler için "Siyaset üstü" terimini kullanamaz. O artık CHP'nin vekiliydi ve bugün için CHP'nin Gebze Belediye Başkan Adayı...
GTO Başkanlığı döneminde ki siyaset üstü kimliği ile bağımsız belediye başkan adayı olsa seçimde dengeleri değiştirebileceğine dair ifadeler çok duydum. Hele Serap Çakır'ın (Soyadı Bayram olarak değişti ama kamuoyunda bu şekilde tanınıyor diye altını çizmek isterim)  o dönemde aldığı oydan sonra Nail Çiler'in bağımsız belediye başkan adayı olması durumunda her kesimden oy alabileceği ve iddialı bir seçim sonucuna ulaşacağı öngörülüyor, konuşluluyordu.
Ama şartlar bu durumda değil...
Aslında Nail Çiler'e genel seçimlerde verilen sıra CHP kanadında da çatlak seslere neden olmuştu. CHP'liliği sorgulandı. Aslında Çiler'in CHP'liliği tartışılmazdı ama oda başkanı olarak duruşu ve Gebze menfaatleri adına izlediği politika nedeniyle iktidara yakın biri olarak da özellikle yeni nesil tarafından etiketlenmişti. 
Tüm bu özetten sonra Nail Çiler Cumhuriyet Halk Partisi adına Gebze Belediyesini kazanmak üzere yerel seçimde yarışma durumu ortaya çıktı.
Ak Parti'nin Gebze'de çok güçlü olduğunu biliyoruz. Sadece Gebze adına değil Büyükşehir Belediyesinde Ak Partili bir isimin oturmasını dahi Gebze'nin oyları sağlıyor. İzmit merkeze kalsa zaten İzmit Belediye Başkanlığı'nın hangi partide olduğunu hatırlatmama gerek yok.
Nail Çiler isim olarak bir marka olsa da, eski sıfatıyla Ak Partili birçok siyasetçininde kardeşi, ağabeyi, arkadaşı, dostu olsa da  artık siyasi kimliği ile Ak Partililerinde kendilerine yakın hissettiği biri olarak görmediğimi gözlem ve görüşmelerim sonucu rahatlıkla yazabilirim. Ama bu siyasetçi nazarında bir durum. Vatandaş nazarında Nail Çiler'in siyasi kimliği çok önem arzetmiyor olabilir. Mesela birçok muhtar hala Nail Çiler'den sevgi ve saygıyla bahsetmeye devam ediyor.
Bir kere şunu açıkça ve net yazmak isterim. Ak parti Gebze adına yerel seçimde almayı hedeflediği oy oranı, sayısı Nail Çiler'in adaylığı ile değişmiştir. Açık ara seçimi kazanma durumu da ortadan kalkmıştır.
Nail Çiler'in adaylığı ile Ak Parti'nin seçim kaybetme riski var mıdır? Bu sorunun cevabını Ak Parti'nin adayını belirlemesinden sonra yazmak daha doğru olur. Ayrıca diğer muhalefet partilerinin işbirliği adına nasıl bir yol izleyecekleri de çok önemli.
Nail Çiler Gebzeli için, Gebze için çok önemli bir isim. Ama seçim kazanmak sadece bir isimin önemi ile olmaz. Partisinin bütünleşmesi şart. SKM'sinin iyi performans göstermesi şart. Yarıştığı partiden oy alması şart. Muhalefet partileri ile işbirliği şart. 
Bu şartları en iyi şekilde hayata geçirecek, koşulları sağlayacak isimde Nail Çiler'dir. Gebze'nin il olması konusunda Ankara'yı ikna edemese de Gebze'de ikna edemeyeceği hiç kimse yok. 
Nail Çiler'in CHP adayı olarak açıklanması dengeleri net değiştirmiştir. Ak Parti'nin en ufak hatasını Nail Çiler affetmez. Lehine çevirecek kabiliyeti yüksek.
Bu arada 15 Aralık gibi açıklanması gereken Ak Parti'nin ilçe belediye başkan adayları için tarihinde uzayacağını düşünüyorum. En azından Gebze bölgesi için. Bence Nail Çiler'in isminin açıklanması Ak Parti'nin de planını, programını değiştirmiştir.
Hatta açıklamaya hazırlandığı adayı dahi....
Saygılarımla... 


Anahtar Kelimeler: Çiler Gebze' Seçim Dengesi Değişti ?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.