Tarih: 27.08.2024 07:19

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Son tarih verildi

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, işletmeler tarafından kiralanan veya iş amacıyla kullanılan yaklaşık 8 milyon araç için tarih verdi.

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Son tarih verildi

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) sayesinde akaryakıttaki vergi kayıplarının önleneceğini ve yurt dışına çıkan dövizin ülke ekonomisinde kalmasının sağlanarak cari açığın azaltılmasına katkı sunulacağını belirtti.

2/9

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Son tarih verildi, yeni sistem devreye giriyor 2

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından altyapısı hazırlanan ve önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi planlanan UTTS, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından doğan vergi kayıplarını engellemeyi amaçlıyor.

3/9

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Son tarih verildi, yeni sistem devreye giriyor 3

Sistem aynı zamanda, akaryakıt dağıtım sektöründe adil ve rekabetçi bir ortam oluşturacak. Tamamen yerli yazılım ve donanımlardan oluşan UTTS, ulusal bilgi güvenliğini güçlendirirken, oluşturduğu ekosistemle istihdamı da destekleyecek.

4/9

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Son tarih verildi, yeni sistem devreye giriyor 4

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak ve işletilecek olan bu sistemin, 2025 yılı itibarıyla devreye alınması planlanıyor.

 

5/9

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Son tarih verildi, yeni sistem devreye giriyor 5

Mehmet Hekim, sistemin hem vergi kaybını önleyerek ekonomiyi koruyacağını hem de vergi mükelleflerine bilgi güvenliği, şeffaflık ve tasarruf gibi avantajlar sunacağını ifade etti. Hekim, UTTS'nin altyapısında kullanılacak yazılım ve donanımların yerli üretimini sağlamak amacıyla bir üretim merkezi kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

6/9

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Son tarih verildi, yeni sistem devreye giriyor 6

Hekim, 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanan donanım üretim merkezi ile yerli ve milli UTTS donanımlarının seri üretimine başlanacağını ve bu sayede yurt dışından yapılan donanım ithalatının son bulacağını vurguladı.

7/9

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Son tarih verildi, yeni sistem devreye giriyor 7

Yerli üretim sayesinde dövizin yurt içinde kalmasıyla cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacağını, ayrıca yüksek katma değerli yerli teknoloji ekosisteminin destekleneceğini de ekledi.

8/9

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Son tarih verildi, yeni sistem devreye giriyor 8

UTTS kapsamında, taşıt plaka bilgilerinin tamamen yerli yazılım ekipleri tarafından geliştirilen sistemler üzerinden kaydedileceğini belirten Hekim, tüm verilerin Türkiye'de bulunan veri merkezlerinde saklanacağını ifade etti.

 

9/9

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Son tarih verildi, yeni sistem devreye giriyor 9

UTTS'nin devreye girmesiyle birlikte, plaka bilgileri sisteme otomatik olarak aktarılacak ve böylece vergi kayıplarının önüne geçilecek. Ayrıca, UTTS sayesinde mevcut durumda bir TTS programına üye olma zorunluluğu ortadan kalkacak ve tüm akaryakıt istasyonları UTTS altyapısıyla hizmet verecek. Bu sayede, TTS programlarına üye olmayan milyonlarca taşıt da UTTS'nin sağladığı avantajlardan yararlanabilecek.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.