Tarih: 19.08.2024 09:45

Mesai saatleri sil baştan değişiyor. Milyonlarca çalışana müjde

Çalışma hayatında önemli değişiklikler kapıda.

Mesai saatleri sil baştan değişiyor. Milyonlarca çalışana müjde

 Ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya, haftalık ve yıllık izinlere kadar birçok konuda yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.

Ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya, haftalık izinden yıllık izne kadar birçok başlıkta yeni düzenleme yapılacak.

Yeni düzenlemelere göre iş kanunu kapsamlı bir şekilde revize edilecek. Çalışma saatleri düşürülecek ve iş yerlerinde esneklik sağlayacak yeni çalışma modelleri devreye alınacak.

Türk İş Kanunu'nda değişiklikler üzerinde çalışmalar hızlandırılmış durumda ve bu değişiklikler, 30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan etkiliyor. Hükûmet, ücretler, çalışma saatleri, genel tatil ücretleri, esnek çalışma düzenlemeleri, haftalık ve yıllık izinler gibi birçok konuda yeni düzenlemeler yapmayı planlıyor.

Geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleştirilen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında da bu konu ele alındı.

MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ YAPILACAK

Toplantıda, çalışma yöntemlerindeki ihtiyaçların belirlenmesine yönelik teknik bir çalışma yapılması kararlaştırıldı. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform bazlı esnek çalışma modellerine ilişkin mevzuat değişikliği gereksinimlerinin, iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel hayat dengesi göz önünde bulundurularak tespit edilmesi kararlaştırıldı.

ÇALIŞMA SAATLERİ DÜŞÜRÜLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayında Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketinde yer alan esnek çalışma modeli üzerine çalışmalara başlanacağını duyurdu. Bakan, bu konuda tüm paydaşlarla görüşmeler yapacaklarını ve konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da ele alınacağını belirtti.

Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik mevzuatını ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma yöntemlerine daha uygun hale getireceklerini ifade etti. Bu kapsamda, çalışma saatlerinin de yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Şu an 45 saat olan çalışma süresinin 40 saate, bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma sürelerinin ise 40 saate düşürülmesi planlanıyor.

ÇALIŞAN MERKEZLİ YENİ DÜZENLEMELER

Türkiye Gazetesi'nden Emrah Özcan'ın haberine göre, hükümet kaynakları şubat ayında gazetemize yaptığı açıklamada, “Yeni çalışmalarda merkezde çalışanı konumlandırıyoruz. Çalışanı güçlendirirseniz işletme gelişir, işveren de gelişir. Eğer çalışanı yeterince güçlendirmezseniz, ne kadar yasal düzenleme yaparsanız yapın, işletmeler ilerleme kaydedemez. Yapılacak düzenlemelerde, çalışanların vasıflarının artırılmasına yönelik yeni hükümler getirilecek. Birçok sosyal sorumluluk projesi yürüten işletme, kendi çalışanlarına yeterince ücret vermiyor ya da az ücret veriyor. Bu dengesizliklerin giderilmesi gerekiyor” şeklinde değerlendirme yapmıştı.

Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, “Çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerini yeniden düzenlemeliyiz” demişti. Muhalefet ise geçen yıl TBMM’ye çalışma saatlerinin haftalık 37,5 saate düşürülmesi için bir kanun teklifi sunmuştu.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.