Tarih: 02.05.2023 15:44

Kocaeli SUMP çalıştayı başladı

Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SUMP) kapsamında gerçekleştirilen ve farklı kurumlardan katılımcıların bir araya geldiği çalıştay başladı

Kocaeli SUMP çalıştayı başladı

Tanıtımı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın katılımı ile 2022 yılı eylül ayında yapılan ve Kocaeli’deki ulaşım sorunlarını çözmenin yanında, daha gelişmiş bir ulaşım sisteminin oluşturulmasına yönelik fikirlerin ortaya çıkarılmasını amaçlayan Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SUMP) kapsamında çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında şehrin birçok farklı kesiminden temsilcilerin katıldığı ve 2-3-4 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Kocaeli SUMP Çalıştayı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde başladı.

 

ULAŞIMA YÖNELİK FİKİRLER ORTAYA ÇIKACAK

Çalışmaları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından sürdürülen, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve ilgili yüklenici firma ile yürütülen Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı çalışmaları aralıksız devam ediyor. Kentsel ulaşım sorunlarını çözmeyi ve çevresel, sosyal ve ekonomik kalkınma için yerel ve üst düzey hedeflere ulaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan stratejik bir planlama çalışması olan Kocaeli SUMP, kentteki plancılar, politikacılar, kurumlar, yerel ve bölgesel aktörler ve vatandaşlar arasında yoğun iş birliği, bilgi alışverişi ve istişare gerektiren entegre bir planlamanın süreci olarak öne çıkıyor. Bu çerçevede 2022 yılı ağustos ayında başlayan ve iki yıl sürecek olan Kocaeli SUMP projesi kapsamında düzenlenen 1. Paydaş Katılım Toplantısı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşmiş ve SUMP temaları katılımcılar ile paylaşılmış ve her bir kurum yetkinliği çerçevesinde temalara atanmıştı.

 

3 GÜNDE 12 ADET TOPLANTI  

Proje dahilinde paydaş katılım toplantısının devamı olarak 2-3-4 Mayıs 2023 tarihlerinde, belirlenen her bir tema için toplam 12 adet toplantı gerçekleştirilecek. Çalıştay kapsamındaki tematik toplantılara kamu kurumları, STKlar, yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odaları gibi farklı kurumlar ile Kocaeli halkının her kesiminden katılım sağlanıyor.

TEMALAR BELİRLENMİŞTİ

Başlayan çalıştay kapsamında katılımcılar birçok farklı alandaki temalar hakkında görüşlerini ortaya koyup tartışabilecek. Toplantılar dahilinde tartışılması ve geliştirilmesi planlanan temalar; erişilebilirlik, toplu ulaşım, hareketliliğin sosyal boyutu/eşitlik, çevre/sürdürülebilirlik, ulaşımın sürdürülebilir enerji kaynakları, özel araç ve otomobil kullanımı, yol güvenliği, dayanıklılık, motorsuz ulaşım ve mikro mobilite, kentsel lojistik, finansman ve stratejik planlama olarak belirlenmişti.

 

KOCAELİ SUMP NEDİR?

Artan nüfus, zorlu topoğrafya, yüksek araç sahipliği ve jeopolitik konumu sebebiyle kentteki darboğazların çözümü için Kocaeli Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ve Avrupa Birliğinden fon kazanan “Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (Kocaeli SUMP)” kapsamında çalışmalar hızla devam ediyor. 24 ay sürecek Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı, sürdürülebilir, adil, erişilebilir, entegre ve kapsayıcı bir ulaşım sistemi oluşturmak, otomobil bağımlılığını azaltarak, trafik hacimlerini ve sıkışıklığını azaltmak, yaya ve bisikletli ulaşımın arttırılması gibi insan yaşamının kalitesini arttıracak temel ihtiyaçlara odaklanacak. Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı vatandaşlar, Sivil Toplum Kuruluşları ve meslek odalarıyla birlikte yapılacak. Kentte ortak karar alma kültürü oluşturmak, ulaşım altyapısının ve hizmetlerinin kalitesini, toplumun her kesiminin temsil edilmesini sağlayarak arttırmak, bireysel araç taşımacılığına olan ihtiyacı azaltmak, çevre üzerindeki etkiyi azaltmak ve taşımacılık faaliyetlerinde enerji tüketimini azaltmak; yüksek düzeyde erişilebilirlik sağlamak ve tüm kullanıcılar için ulaşım altyapılarına ve hizmetlerine erişim sağlanması hedeflerini içeriyor.

 


Anahtar Kelimeler: Kocaeli çalıştayı başladı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.