Tarih: 19.08.2024 21:15

Kiracılara güzel haber. Tazminat alabilecekler

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki hukuki uyuşmazlıklar, son dönemde sıkça tartışılan konular arasındadır. Ev sahiplerini üzecek yeni bir gelişme daha yaşandı.

Kiracılara güzel haber. Tazminat alabilecekler

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlar, bazen tazminat taleplerine kadar varabiliyor. Peki, kiracılar hangi durumlarda ev sahiplerinden tazminat isteyebilirler? İşte tüm ayrıntılar...

KİRACILAR NE ZAMAN TAZMİNAT ALABİLİR?

Kiracının tazminat talep edebilmesi, mağduriyet durumlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Eğer ev sahibi, haksız bir gerekçeyle kiracıyı tahliye etmek için dava açmış ve bu durum mahkemede ispatlanmışsa, kiracı tazminat talep edebilir. Ancak, kiracının haksız tahliye edilmediği sürece tazminat hakkı doğmayacaktır.

EV SAHİPLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE TAZMİNAT ŞARTLARI

Ev sahiplerinin kiracılara yaşanabilir bir konut sağlama yükümlülüğü vardır ve kira sözleşmesi bu temel üzerine kuruludur. Kiracı, kira ödemekle yükümlüyken, ev sahibi de konutu kullanılabilir durumda tutmak zorundadır. Eğer ev sahibi bu yükümlülüğü yerine getirmez ya da kiracının hatası olmaksızın konut kullanılamaz hale gelirse, kiracı tazminat talep edebilir.

Kiracılara ödenecek tazminat miktarı için sabit bir kural yoktur. Mahkemeler, kiracının uğradığı maddi zararları değerlendirerek tazminat miktarını belirler. Bu miktar, kiracıyı haksız bir şekilde zenginleştirmeyecek ve ev sahibini de gereksiz yere mağdur etmeyecek şekilde kararlaştırılır.
Son dönemde yatırımcıların konut sektörüne ilgisi artmış durumda. Temmuz ayında konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artış gösterdi, bu da piyasadaki hareketliliğin yükseldiğine işaret ediyor. Ancak yüksek konut kredisi faiz oranları, alımları zorlaştırıyor. Buna rağmen, yatırımcılar altın fiyatlarındaki yükselişe karşın konut yatırımlarını tercih ediyor.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.