Bakım maaşı da 6 ayda bir memur maaş katsayısının artmasına bağlı olarak güncelleniyor.
31 Aralık 2023’e kadar 5 bin 97 lira olan bu destek, 1 Ocak 2024 itibarıyla 7 bin 608 liraya çıkmıştı. 1 Temmuz itibarıyla tekrar zamlanan bu maaş 9 bin 77 liraya yükseldi. Zamlı maaşlar ağustos itibarıyla hesaba geçecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın verdiği bilgiye göre bu ödemelerden şu anda 555 bin kişi yararlanıyor. Bu ay hesaplara yatan tutar ise 4.1 milyar liraya ulaştı.
SAĞLIK KURULU RAPORU ŞARTI
Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin en az yüzde 50 ve üzerinde bir oranla engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor. Raporda ‘ağır engelli’ ibaresi mutlaka yer almalı. Yüzde 50’den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası verilmiyor. Hasta ve muhtaçlık durumunda da kişinin yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getiremediğine bakılıyor. Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması gerekiyor. Rapor dışında gelir durumu da önemli. Asgari ücretteki artış, evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkili oluyor.
GELİR DURUMU DA ETKİLİ
Evde bakım parası almak için paranın ödeneceği kişiyle birlikte yaşayan hane halkının, tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Kişi başı gelir kriteri şu anda 11 bin 334 lira. Yani 4 kişilik ailenin toplam geliri 45 bin 330 liranın altındaysa bu maaşa başvuru hakkı doğuyor.
ALMAK İÇİN NE YAPMALI?
Evde bakım parası için rapor almadan önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya varsa ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı. Başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılıyor. Ödeme sorgulaması, e-Devlet üzerinden ‘Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’ yazılarak yapılabiliyor.
BAŞKA HANGI ÖDEMELER DEĞIŞTI?
* Ocak-temmuz arasında 2 bin 348 liradan 3 bin 504 liraya yükselen 65 yaş aylığı, 1 Temmuz itibarıyla 677 lira artışla 4 bin 181 liraya çıktı.
* Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylıkları 2 bin 797 liradan 3 bin 338 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylıkları da 4 bin 196 liradan 5 bin 7 liraya yükseldi.
* SED hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 5 bin 330 liradan 6 bin 359 liraya çıktı.
* Koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması da 8 bin 895 liradan 10 bin 613 liraya yükseldi.
* 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığı da zamla 3 bin 338 lira oldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.