Tarih: 27.11.2023 15:17

GTÜ Akademisyenleri ödüle doymuyor

Facebook Twitter Linked-in

GTÜ’lü değerli bilim insanlarına bir ödülde TÜBA-GEBİP'den geldi. Anorganik Kimya alanında GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyemin Çoşut ve Nanoteknoloji alanında GTÜ Nanoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadiye Velioğlu üstün başarılı genç bilim insanı ödülünün sahibi oldular.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen; TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser) ödüllerini bu yıl alacak isimler belli oldu. Ödüller, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek ve geleneksel hale gelen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine tevdi edilecek.

Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ)'nden 2023 TÜBA-GEBİP(Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) Ödülü Kazanan Bilim İnsanları, Anorganik Kimya alanında GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyemin Çoşut ve  Nanoteknoloji alanında GTÜ Nanoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadiye Velioğlu oldu.

GTÜ Nanoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadiye Velioğlu, TÜBA-GEBİP kapsamındaki  projede, çeşitli kimyasal proseslerde yoğun bir şekilde kullanılan ve çevreye salınan organik çözücülerin geri kazanılması ve tekrar kullanılması hedeflenmektedir. Bu heyecan verici çalışmada, düşük maliyetle birlikte yüksek verim ve saflıkta ayırma potansiyeli vadeden membran teknolojilerinin incelenmesine odaklanacaktır. Özellikle, boya sanayisinde sıklıkla kullanılan çözücülerin geri kazanılması konusunda öne çıkan bu projede, özgün nanomalzeme esaslı membranlar kullanılarak boya ve çözücü arasındaki ayrım süreçleri titizlikle ele alınacaktır. Bu yenilikçi yaklaşım, çevresel sürdürülebilirliği desteklemenin yanı sıra endüstriyel uygulamalarda da önemli bir ilerleme sağlamayı amaçlamaktadır.

GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyemin Çoşut, TÜBA-GEBİP kapsamındaki projede, farklı fotonik özellikleri olan fotoduyarlaştırıcılar kullanılarak gözenek boyutu ve fotokimyasal davranışları kontrol edilebilen gözenekli metal organik yapılar hazırlanmasına ve bu gözenekli malzemeler kullanılarak hazırlanacak fotokatalizörleri yeşil hidrojen üretiminde kullanmayı hedeflenmektedir. Özellikle, Clean Hydrogen Partnership (Temiz Hidrojen Ortaklığı), Avrupa Yeşil Mutabakatı ve 2030 İklim Hedef Planında yer alan hedeflere ulaşılması noktasında önemli bir katkı sağlayacak ve hidrojen alanına yönelik bir AR-GE niteliği de taşıması bakımından oldukça stratejiktir.

Türkiye’nin uluslararası bilim camiasındaki tanıtımı ve ilişkileri, üstün başarılı genç bilim insanlarının teşviki ve çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri bakımından özel bir öneme sahip olan TÜBA-GEBİP Ödülü’nü 2023 yılında; Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu TÜBA-GEBİP Eczacılık Özel Ödülü de dâhil olmak üzere 24 farklı üniversiteden 34 üstün başarılı genç bilim insanı kazandı ve bugüne kadar TÜBA-GEBİP Ödülü kazanan bilim insanı sayısı 644'e yükseldi.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —