Tarih: 18.10.2023 21:15 Güncelleme: 18.10.2023 21:19

GTO'da Matbaacıların Sorunları Konuşuldu

Gebze Ticaret odası 4. Meslek Komitesi matbaacıların sorunlarına ilişkin GTO Meclis Salonunda bir program düzenledi.

GTO

GEMARD Başkanı Ozan İlyasoğlu Kurtuluş düzenlenen programla ilgili olarak, “ Gebze Ticaret Odası 4. Meslek komitesinin  düzenlemiş olduğu Sektörel sorunlarımız ve çözüm önerileri konulu etkinliğe katıldık. Gebze matbaacılar ve reklamcılar derneği olarak sorunlarımızı dile getirdik. Verimli geçen toplantıda Kosgeb başkanı Sayın Hakan Demirci nin sunumu bizler için çok yararlı oldu. Etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen başta GTO başkanı sayın Abdurrahman Aslantaş a, 4. Meslek komitesi başkanı Sayın idris şimşek e, komite üyeleri meslektaşlarımız İlkan Şen e, Devrim Serkan Kaya ya, Yunus Kahraman a ve GTO çalışanlarına teşekkür ederiz. ”dedi.

 

Ozan İlyasoğlu Kurtuluş konuşmasında ise şu ifadelere yer verdi…

Önceki dönem GTO başkanımız Nail Çiler den sonra Ticaret odası başkanlığına seçilen Sayın Abdurrahman Altıntaş ı tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum. Önceki başkanımızla birlikte yaptığımız güzel çalışmaların artarak devam edeceğine inanmaktayım.

Değerli misafirler; nedeni ne olursa olsun 1000 e yakın çocuğun katledildiği yine 1000 lerce insanın yaşamını yitirdiği Gazze şeridine yapılan Amerikanın gayrimeşru çocuğu şımarık İsrail in yaptığı saldırıları kınıyorum. Mazlum ve masum halkın üzerine orantısız bir şekilde yapılan bu vahşet kabul edilemez. Yine Arakanda, Mıyanmarda, Yemende, Irakta, Suriyede, Filistinde ve Doğu Türkistanda yapılan zulüm ve katliamların son bulmasını diliyorum. Tüm dualarımız zulüm gören mazlum ve masum halklar için. 

Bu ülkelerdeki savaşları, vahşetleri, zulümleri, tecavüzleri, geri kalmışlıkları gördükçe bizlere Cumhuriyeti armağan eden, devrim ve ilkeleriyle sağlam temeller kuran büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ü anmadan geçemiyeceyim. Canımız, gözbebeğimiz, geleceğimiz, Cumhuriyetimiz 100 yaşında. Sonsuza kadar yaşayacak ve bizlere emanet edilen Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun. Bu vesileyle başta Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ü ve kutsal topraklarımızın kurtarılmasından bugüne kadar vatan için canlarını veren şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. 

Değerli konuklar; 150 ye yakın matbaa esnafının yanı sıra, günlük 1000 lerce kişiye anlık hizmet veren copy centerlar, açık  hava reklamcıları, serigrafcılar, etiketçiler ve kutu ambalaj firmalarınıda eklersek 400 e yakın büyük bir sektörü oluşturmaktayız.

Yaklaşık 3000 kişiyi isdihdam eden sektörümüz  5 milyar TL yi aşan bir sermaye yapısına sahiptir.

Bölgemizde sektörümüzün ara eleman ve iş gücümüze kalifiye çalışan desteği amacıyla eğitim veren 3 adet meslek lisesi bulunmaktadır. 

Bu kadar büyük ve bu kadar isdihdam yaratan sektörümüz her geçen gün iş hacmi olarak daralmakta ve büyük sıkıntılar yaşamaktadır. 

Sorunlarımızı GENEL ve YEREL sorunlar olarak iki başlıkta toplayabiliriz.

Bu toplantıda yerel sorunlarımıza çözüm getirebileceğimize inandığım için bu sorunlara daha fazla değinmek istiyorum.

YEREL SORUNLARIMIZ: Bölgemizde onlarca sanayi sitesi, binlerce fabrika olmasına rağmen, Türkiye nin en büyük ve marka firmalarının bulunmasına rağmen ve sanayinin tüm olumsuzluklarını Gebze ve civar ilçelerin çekmesine rağmen Gebze esnafı gibi bizlerde sanayinin imkanlarından yararlanamıyoruz. 

Sektörümüz Gebze sanayisinin sadece % 15 inin matbaa ve reklam işlerini yapabilmektedir. Kalan % 85 i İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Kayseri, Antep ve Samsun gibi illere yaptırılmaktadır.

Bölgemizdeki meslektaşlarımız ve tesislerimiz sanayinin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir.

Bu konuda Gebze Ticaret Odamızın ve Esnaf Odalarımızın üyelerine Gebze esnafı ile çalışmaları konusunda telkinde bulunmaları ve bu yönde çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Yapılacak küçük fuar organizasyonları ve kapsamlı reklam çalışmaları sanayici ile esnafı buluşturma ve tanıştırma etkinliklerinin GTO öncülüğünde başarılı sonuçlar vereceği inancındayım. Bu konuda dernek ve federasyon olarak GTO ile ortak projelerde seve seve çalışabileceğimizi de belirtmek isterim.

Bir diğer yerel sorunumuz bölgemizdeki belediyeler, kamu kurumları, kamu özel sektör ortaklığı kurumlarının ve okulların matbaa ve reklam işlerinin büyük kısmını Gebze ye yaptırmayıp diğer illerde  veya internet üzerinden yaptırmalarıdır.

Bu konuda da ilçe mülki amirlerinin, belediye başkanlarının ve kurum müdürlerinin telkinleri ile ilgili satınalma birimlerinin matbaa ve reklam işlerinin Gebze ye yaptırılması konusunda daha hassas davranmaları gerektiğine inanmaktayım. 

Yine diğer bir sorunumuz bölgemizde faaliyet gösteren meslek liselerinden gerektiği kadar grafiker ve ara eleman ihtiyacımızı karşılayamamamız. Ülkemizde yanlış politikalara maruz kalan meslek liselerinden diğer sektörler gibi bizde çalışan temin edemiyoruz. Mantar gibi çoğalan, apartman dairelerinde eğitim veren özel üniversiteler yüzünden işsiz üniversitelilerimizin artması sonucu ara eleman ihtiyacımız ve grafiker ihtiyacımız hat safhalara ulaşmıştır.

Bu konuda da temeli olsun yada olmasın meslek edinmek isteyen gençlerimize Belediyeler veya  Ticaret Odamızla ortak düzenleyebileceğimiz iş garantili meslek kursları ile ara eleman ve grafiker sorununu bir nebze olsun çözebileceğimize inanmaktayım.

Sektör olarak bir diğer sorunumuzda 2010 yılından buyana tüm girişimlerimize rağmen belediyeden ve ilgili kurumlardan destek alamadığımız SANAYİ SİTESİ projemiz. Yapılacak olan Matbaacılar Basım Sanayi Sitesi ile hem esnafımızı bir araya toplama fırsatı, hem birçok esnafımızın ihtisaslaşma olanağı, hem de küçük esnaflarımızın birleşerek büyük işletmeler kurmaları sağlanacaktır. Kurulacak sanayi sitesi İstanbulda iş yaptıran Bolu, Sakarya, Kocaeli, Yalova ve İstanbul Anadolu yakasının doğu kesimine hizmet verebilecektir. Gebze çarşı içerisine sıkışıp kalan yüzlerce esnafımızın sanayi sitesine taşınmasıyla Gebze trafiğinin bir nebze olsun rahatlayacağı düşüncesindeyiz. Ayrıca çöpe atılan kimyasal atıkların ve şehir kanalizasyonuna bırakılan kimyasal sıvıların yapılacak olan sanayi sitesinde çevreye zarar vermeden bertaraf edilebileceği de gözden kaçırılmamalıdır.

GENEL SORUNLARIMIZ:  Teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün iş hacmi daralan sektörümüzde hammadde sorunları, işçilik, ara eleman dediğimiz çırak ve kalfa ihtiyacı, grafiker ihtiyacı, internet satışları, kağıtta dışa bağımlılık, organize matbaalar, döviz kurundaki hızlı ve dengesiz artışlar, ekonomik istikrarsızlık, yüksek vergi oranları, yüksek kira artışları, kayıt dışı  çalıştırılan mülteciler sorunu, sonradan eklenen ekstra yükümlülükler ve buna bağlı maliyetlerin oluşması, işçilik maliyetlerinin yüksekliği, fiyat birlikteliğinin sağlanamaması, teknolojinin artmasıyla matbu evraklara olan ihtiyacın azalması, yüksek maliyetli dijital teknolojiye geçilememesi, yanlış hükümet politikaları gibi konular genel sorunlarımızdan bazıları.

Önemli birkaç konu üzerinde daha detaylı durmak istiyorum.

Çözüm olarak öncelikle matbaacılık mesleğinin tarifi yapılmalı, bir matbaada olması gereken asgari özellikler ve makine parkı belirlenmeli ve bu tarife uymayanlara izin verilmemeli. Bu uygulamanın yürütülmesi ve incelemesi oda ve dernekler tarafından yapılmalıdır.

Kullandığımız hammaddelerin tamamı dışarıdan ithal edilmektedir. Dövizle alıp, işleyip TL ile satıyoruz. Dövizdeki dengesiz ve hızlı artış kar oranlarımızın düşmesinin yanı sıra işlerimizin de azalmasına neden olmaktadır. En çok ihtiyaç duyduğumuz hammaddemiz kağıt. Ülkedeki 6 adet kağıt fabrikasını hurda fiyatına satıp yada kapatıp müze yapan ilgililer Türkiye de kağıt ihtiyacının sadece  % 5 ini sağlayan yerli üreticiyi desteklemek için ithalata ek vergi getirmeleri de akıl alır gibi değildir. Kağıt üretiminde yerel firmalar desteklenmeli veya yeni firmaların kurulması teşfik edilmelidir.

Vergi oranları ve SGK pirimleri düşürülmeli, iş sağlığı ve güvenliği gibi giderlerimiz devlet tarafından karşılanmalıdır.

Hükümet yetkilileri veya ilgili kurumlar kanun çıkarmadan önce sektördeki oda ve derneklerle istişare yapmalı, talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda kanunlar çıkarılmalıdır.

Teknolojiye ayak uydurmak isteyen, yatırım yapmak isteyen esnaf desteklenmeli, destekler yapılırken de ayrım yapmadan adil bir şekilde destekler verilmelidir.

Çıkarılan EYT kanununda Bağkur lu esnaf yok sayılmaktadır. Bu konuda da esnafa gereken değerin verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca STK lar olarak sessiz kalmamalıyız.  Oda, Birlik, federasyon ve konfederasyonlardakilerin seçildikten sonra esnafla kopuk olmaları, esnafla ilgilenmedikleri görülmektedir. 40 yıldır Oda dernek başkanlığı yapan 17 yıldır da TESK in başında olan  Bendevi Palandöken in hükümetin bir tek yanlış politikasını dahi eleştirmemesi yada eleştirememesi esnafla ne kadar kopuk olduklarının bir göstergesidir. Ayrıca dernek ve odalar da bulundukları yerlerde gündem yaratmalıdırlar.

Ticaret Odamızla birlikte yapacağımız etkinliklerin ve çalışmaların sektörümüze yarar getireceği inancıyla, yapılacak tüm çalışmalarda yanınızda olduğumuzu belirtmek isterim.

Bizlere, sorunlarımızı dile getirip,  çözüm önerilerimizi sunmamıza olanak sağlayan, bu etkinliği düzenleyen 4. Meslek komitesine ve Gebze Ticaret Odasına çok teşekkür ederim.

 


Anahtar Kelimeler: ' Matbaacıların Sorunları Konuşuldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.