Tarih: 28.05.2024 18:55

Ev ve dükkan sahipleri dikkat! Son gün cuma

Emlak vergisi ödeme için son tarih yaklaşırken, kimlerin bu ödemeden muaf tutulacağı belli oldu. Emekliler ve yeni emekli olanlar bu vergiden muaf mı sorusu da yanıt buldu.

Ev ve dükkan sahipleri dikkat! Son gün cuma

2024 yılı emlak vergisi 1. taksit ödemesi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Bazı şartları taşıyan vatandaşlar emlak vergisi ödemesinden muaf olacak.

SON GÜN CUMA

Belediyelere ödenen emlak vergisi her yıl 2 taksit şeklinde alınıyor. 1 Mart 2024'te başlayan 1. taksit ödemeleri 31 Mayıs 2024 Cuma günü sona erecek.

2024 yılı içerisinde 2 taksitle ödenecek olan emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayıs döneminde, 2. taksiti ise kasım ayı boyunca ödenebilecek.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

İster TC kimlik numarası ister sicil numarası ile vergilere ilişkin online ödemeler yapılabiliyor.Ayrıca e-devlet üzerinden de birçok belediyeden sicil, tahsilat ve tahakkuk bilgileri sorgulanabiliyor.Ödemeler ise veznelerin yanı sıra posta çeki, e-belediyeden kredi kartı ile ve bankalara havale-eft ile ödenebiliyor.

KİMLER VERGİ ÖDEMEYECEK?

Yasalara göre emekliler başta olmak üzere bazı mükellefler vergi ödemiyor. İşte şartları:Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.

HER KONUT İÇİN VERGİ İSTİSNASI VAR MI?

Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.

YURTDIŞINDAN EMEKLİ OLANLAR DA HAK SAHİBİ OLABİLİYOR MU?

Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabiliyor. Dolayısıyla yurtdışından emekli olanlar emlak vergisi ödemek zorunda.


Anahtar Kelimeler: dükkan sahipleri dikkat!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.