Tarih: 04.06.2024 09:59

Çiler’den sokak hayvanları için soru önergesi

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler son günlerde kamuoyunda tartışılan ve 1 ay içerisinde sahiplendirilmeyen sokak hayvanlarının uyutulmasını öngören yasa tasarısına ilişkin soru önergesi verdi.

Çiler’den sokak hayvanları için soru önergesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yönelttiği önergesinde sokak hayvanları ile ilgili hangi politikaların yürütüldüğünü sordu.

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler son günlerde kamuoyunda tartışılan ve 1 ay içerisinde sahiplendirilmeyen sokak hayvanlarının uyutulmasını öngören yasa tasarısına ilişkin soru önergesi verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yönelttiği önergesinde sokak hayvanları ile ilgili hangi politikaların yürütüldüğünü sordu. Önergesinde, “Yaşanan sorun ivedilikle, başarılı örnekler incelenerek ele alınmalıdır” diyen CHP’li Çiler, “Sokaklarımızın güvenliği de tüm canlıların yaşam hakkı da aynı ölçüde değerlendirilmelidir” vurgusunda bulundu.

Sokak hayvanları ile ilgili görüşülecek yasa tasarısının uzmanlarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Çiler, “Sorun popülist bir biçimde ele alınmamalı, uzmanların görüşleri ve hazırlanan raporlar çerçevesinde, kolektif çalışmalar ile çözülmelidir” dedi. 2020 yılında TBMM’de Hayvan Hakları Raporu hazırlandığının altını çizen Çiler, “2020 yılında Meclisimiz kapsamlı bir Hayvan Hakları Raporu yayınlamıştır. Buna göre, kısırlaştırma seferberliği başlatmamız gerekirken, geçen 4 yıl içerisinde kısırlaştırma seferberliği başlatılmamıştır” dedi.

CHP’li Çiler önergesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

 1- 2020 yılından bugüne kısırlaştırma yapılan sokak hayvanı sayısı kaçtır?

 2- Türkiye’de barınağa sahip belediye sayısı kaçtır? Toplam barınak kapasitesi nedir?

 3- Son 5 yılda yıllara göre sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve rehabilitasyonu için belediyeler tarafından ayrılan bütçe ne kadardır?

 4- Son 5 yılda yıllara göre sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve rehabilitasyonu için merkezi yönetim tarafından ayrılan bütçe ne kadardır?

 5- Son 5 yılda sokak hayvanları ile ilgili yapılan çalışmalar nelerdir?

 6- Son 5 yılda sokak hayvanları tarafından saldırıya uğrayan ve yaşamını yitiren kaç vatandaşımız vardır?

 7- Son 5 yılda kuduz vakası ile sağlık birimlerine ulaşan ihbar sayısı kaçtır? Yıllara göre değişimi nasıldır?

 8- Türkiye’nin hayvan hakları ile ilgili imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler nelerdir? İmzacısı olduğu sözleşmelere ilişkin yapılan ulusal mevzuat değişiklikleri nelerdir?

 9- Mevzuata ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen kaç gerçek ve tüzel kişiye hangi yaptırımlar uygulanmıştır?

10- Kuduz salgınını önlemek için yabani hayvanların “havadan kuduz aşılaması” yöntemi en son ne zaman kullanılmıştır? Kuduz salgını ile mücadele için hangi çalışmalar yapılmaktadır?


Anahtar Kelimeler: Çiler’ sokak hayvanları önergesi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.