Çayırova

Çayırova Haberleri
Tarih: 30.05.2022 08:20

Çiftçi Döndü

Gaziantep'te 3 gün süren sempozyuma katılan Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ilçeye dönüş yaptı.

Çiftçi Döndü

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Marmara Üniversitesi iş birliğinde ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 27-29 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 3. Uluslararası Çocuk Kütüphaneleri Sempozyumu tamamlandı.
Bu yıl “Yerel Yönetimlerde Çocuk Kütüphaneleri” temasıyla yapılan sempozyumun açılış konuşmaları TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ahmet Aldemir ve Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asiye Kakırman Yıldız tarafından yapıldı.

Şahin: “Çocuklarımıza medeniyet kodlarımızı özümsetmemiz gerekiyor”

Sempozyuma gösterilen ilgiden memnuniyetini dile getiren TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu salon, çok özel bir salon. Bizi bir araya getiren şey kitap sevgisi, okuma muhabbeti, gelecek iddiamız, çocuklarımıza dair hedeflerimiz. Bugün ülkemin dört bir yanından çocuk kütüphaneleri için buraya gelmek ülkemizin geldiği noktayı gösteriyor.” dedi.

Gaziantep’in sanayi, gastronomi şehri olmasının yanında artık genç dostu, çocuk dostu, kadın dostu, aile dostu, şehir dostu, eğitim dostu, spor dostu ve bilim dostu bir şehir olma yolunda güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydeden Şahin, bu hedeflere ulaşabilmek için kurumlar arası güçlü iş birlikleri kurulmasının önemine değindi.

Dünyadaki mevcut olumsuz durumları değerlendiren Şahin eğitimin önemine dikkat çekerek, “Dünya nereye gidiyor? Canımız çok yanıyor. Dün Halep’in çocukları öldü, şu an Kiev’in çocukları ölüyor. Bir taraftan ateşi coğrafyanın içine almamaya çalışıyoruz. Burayı güvenli liman yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan bunu iyi yönetmeye, hakkın ve adaletin, mazlum ve mağdurun yanında durmaya çalışıyoruz. Bir taraftan geleceğimize dair Cumhuriyetin ikinci yüzyılının hedefine ulaşmaya çalışıyoruz. Bunu başarmak aslında çok kolay. Çocuklarımıza adaleti, irfanı, hikmeti, medeniyet kodlarımızı, bize dair olan değerleri özümsetmemiz gerekiyor. Çocuklarımızı geleceğe bu şekilde hazırlasak korkmaya gerek yok. O yüzden Mehmet Akif ‘Korkma’ diye başlıyor. O yüzden korkaklar zafer anıtı dikemez. O yüzden medeniyet kodlarımız bize ‘oku’ diyor.” ifadelerini kullandı.

Gül: “Gaziantep’te kitaba erişimle ilgili hiçbir problemimiz kalmadı”

Gaziantep’te hayata geçirilen eğitimle ilgili projeleri anlatan Vali Davut Gül, “Okullarımızda ve kütüphanelerimizde kitaba erişimle ilgili hiçbir problemimiz kalmadı. Çok sayıda ve türde kitaplarımız var. Kütüphanelerimiz çok zenginleşti. Her mahallede yürüme mesafesinde ödünç kitap alabilecek durumdayız. Bunların daha çok okunması lazım.” diye konuştu. Vali Gül konuşmasını sempozyuma emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek noktaladı.

“Halk kütüphanelerinin üye sayısı sayısı 5 milyonu geçti”

Konuşmasına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un selamını ileterek başlayan Kütüphaneler Daire Başkanı Ahmet Aldemir, “Kütüphaneler yasa gereği Bakanlık uhdesinde yürütülen bir kamu hizmetidir. Fakat dünya ölçeğinde baktığımızda kütüphaneler yerel yönetimlerin uhdesindedir. Ülkemizdeki yerel yönetimler bu konulara çok uzak kaldılar.” dedi. Türkiye’de son yıllarda kültürel bir değişim ve dönüşüm olduğuna vurgu yapan Aydemir, yerel yönetimlerin altyapı çalışmalarını tamamlayarak kültür faaliyetlerine yoğunluk verdiğini aktardı. Aydemir ayrıca, 2002 yılında halk kütüphanelerine üye sayısının 427 bin olduğunu, günümüzde ise bu sayının 5 milyonu geçtiğini sözlerine ekledi.

Yıldız: “Bu sempozyumun ana konusu ve odak noktası çocuklar”

Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asiye Kakırman Yıldız, 2018 yılında başladıkları Çocuk Kütüphaneler Sempozyumu’nun üçüncüsünü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapmanın gururunu yaşadıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Şüphesiz bütün sempozyumların çok önemli, bir emeğin ürünü ama çocuk kütüphaneleri bir başka. Çünkü bu sempozyum çok özel. Bu sempozyumun ana konusu ve odak noktası çocuklar. Pedagojik formasyon, çocuk gelişimi, okul öncesi hatta çocuğa ulaşabilmek için sosyoloji, halkla ilişkiler gibi bütün sosyal bilimleri adeta içinde barındıran çok güzel bir alan çocuk kütüphaneciliği.”

Ulusal ve uluslararası akademisyenler, meslek uzmanları ve kütüphanecileri bir araya getiren sempozyum süresince kütüphanecilikle ilgili sunumlar gerçekleştirildi ve standartların yükseltilmesi çalışmaları yapıldı. Etkinlik kapsamında ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kütüphanelere de ziyaretler düzenlendi.


Anahtar Kelimeler: Çiftçi Döndü

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.