Tarih: 28.08.2023 20:41 Güncelleme: 28.08.2023 20:45

Çayırova'da Amana Foods işçilerini mücadelesini sürdürüyor

Amana Foods işçilerinin mücadelesi bugün de KOOP-İŞ sendikası Şubne başkanı Şahin Kaya'nın basın açıklaması ile sürdü.

Çayırova

Basın açıklamasına çeşitli sendikal temsilciler katılırken Çayırova CHP İlçe Başkanı Binali Eniş yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile birlikte katıldı.  KOOP-İş Sendikası Şube Başkanı Şahin Kaya tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi.

 

TÜRK-İŞ'e balı sendikalarımızın değerli başkan ve yöneticileri, değerli işçi kardeşlerim, değerli basın mensupları
Sizleri KOOP-İŞ Sendikası adına sevgilerimle saygılarımla selamlıyorum. Basın açıklamamıza hoşgeldiniz...
Değerli arkadaşlarım... Örgütlenme hakkı demokratik bir toplum olmanın ön şartıdır. Sosyal hukuk devleti olmanın olmazsa olmazıdır.ç Bunu biz söylemiyoruz, Anayasamız söylüyor, yasalarımız söylüyor, altına imza koyduğumuz uluslarrası sözleşmeler söylüyor. Siyasi partilerimiz programlarına yazıyor. Seçim meydanlarında söylüyorlar. Ama gelin görün ki sıra işçilerin emekçilerin örgütlenmesine gelince bunları söyleyenler ortadan yok oluyor. Anayasal yasal haklarını kullanmak için daha iyi koşullarda insanca yaşamak için, çoluk çocuğuna daha iyi gelecek sağlamak için, hak için, adalet için, özgürlük için sendikalara üye olan işçiler kapının önüne koyuyor. Örnek mi istiyorsdunuz İşte AMANA FOODS işçileri... İşte onlar buradalar.Sendikamızın bir süredir örgütlü olduğu Amana Foods Gıda Ürünleri Anaonim Şirketi ise sendikamız arasında 12 Temmuz 2023 tarihinde Yüksek Hakem Kurulu kararı ile toplu iş sözlşemesi bağıtlanmış ve üye listesi işverene bildirlmiştir. Ancak sendikal hak ve özgürlüklere saygı duymayan işveren anayasal haklarını kullanarak özgür iradeleriyle sendikamıza üye olan işçileri sendika üyeliğinden istifa etmeleri yönünde zorlamış  hukuka aykırı bu talebi kabul etmeyen üyelerimizin işlerine son vermiştir. Çalışanlarına hak ettiğini vermek yerine tehdit etmeyi tercih eden Amana Foods işvereni23 Ağustos 2023 tarihinde gece vardiyasındaki 13 üyemizden insan kaynakları yönetici tarafından ikna odalarında sendika üyeliğinden çıkmalarını istemiş aksi halde iş sözleşmelerinin fesh edileceği yönünde baskı yapmıştır. Üyelerimizin anayasal hakları olan sendika üyeliğinden ayrılmayacaklarını söylemeleri üzerine sözkonusu 13 üyemizin iş sözlşemesi işverence üretimde daralma yalanıyla fesh edilerek hukuksuz bir uygulamaya imza atılmıştır. 24 Ağustos 2023 tarihinde yani ertesi güm sendika üyemiz olan 12 üyemize daha aynı uygulamayı yapılmış ve toplam 25 üyemiz işten çıkartılmştır. Bu yapılan hukuksuzluktur, adaletsizliktir. Bu yapılanlar ayıptır, günahtır emeğe ve emekçiye saygısılıktır. KOOP-İŞ sendikası olarak bu haksız ve hukuksuz uygulamayı yapan insanların ekmeği ile oynayan işçinin aşına ve ekmeğine göz dikenm, çalışanların haklarını hiçe sayan Amana Foods işverenini kınıyoruz. Bu kanunsuz uygulamayı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk ve idari mercxilere gerekli şikayeti yaptık. KOOP-İŞ sendikası olarak Amana Foods işçileri ile birlikte olacağız. Hep birlikte mücadele ederek bu anlayışa teslim olmayacağız. İşverene buradan sesleniyorum. Ey işveren burası muz cumhuriyeti değil. Burası kabile devleti değil. Ya yasalara uyar hukuku uygularsın yada KOOP-İş sendikası sana bunları öğretir.

 


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.