Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), çeyreklik gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre 2022’nin Nisan-Haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,6 büyüme kaydedildi.
Beklenti yüzde 7,5 büyüme yönündeydi. İlk çeyrekte ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,3 oranında büyüme kaydedilmiş, rakam yine beklentileri aşmıştı. Yüzde 7,3’lük veri, yüzde 7,5’e yukarı yönlü revize edildi.
Son veri ile birlikte Türkiye GSYİH’si ardışık çeyreklik büyüme serisini 2 yıla genişletti. Haziran çeyreğine ilişkin veri, ikinci çeyrekte teknik resesyona giren ABD dahil birçok ekonomi yavaşlama kaydederken geldi.
Finans ve Sigorta Faaliyetleri Haziran Çeyreğinde Öne Çıktı!
GSYİH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde zincirlenmiş hacim endeksi olarak yıllık en yüksek artış, yüzde 26,6 ile finans ve sigorta faaliyetlerinde gerçekleşti.
Hizmet faaliyetleri yüzde 18,1, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 11,0, sanayi yüzde 7,8, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 5,3, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,7 arttı.
Bu arada azalış gösteren tek faaliyet, yüzde 10,9 ile tarım, ormancılık ve balıkçılık grubunda oldu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, ilk çeyreğe göre yüzde 2,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, yıllık bazda yüzde 7,3 arttı.
GSYİH 3,5 Trilyon Dolara Yaklaştı!
Türkiye GSYİH Haziran Çeyrek
KAYNAK:: TÜİK
GSYH ikinci çeyrekte cari fiyatlarla 3 trilyon 418 milyar 967 milyon TL oldu. GSYH’nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 219 milyar 335 milyon olarak gerçekleşti.
Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları 2022 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 22,5 arttı.
Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 2,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 4,7 arttı. Mal ve hizmet ihracatı 2022 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 16,4, ithalatı yüzde 5,8 artış kaydetti. İşgücü ödemeleri, yıllık bazda yüzde 66,4, net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 134,7 arttı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.