Eskilerde öyle sosyal belediyecilik terimleri falan duymazdık... Kaldırım, yol, kanalizasyon ve su işleri dışında da insanların belediyelerle olan ilişkileri pek olmazdı. Sular kesiliyorsa belediye ve belediye başkanı başarısızdı...
Şimdilerde öyle değil... Evre evre belediyecilik gelişime uğradı...
Belediye başkanları yine eski dönemlerde oy kullanamayan, küçük yaşta çocuklar için projelerde düşünmezdi...
Herşey siyasetti...
Allah rızası için, halkın takdiri için hizmet etmek gibi söylemlere de ihtiyaç duymazdı belediye başkanları.
Ama günümüzde öyle değil... Sadece gençlere değil 5 yaşındaki çocuğa bile hizmet edilmiyorsa, sadece insanlar için değil, hayvanlar ve bitkiler için projeler üretilmemişse, eğitim, kültür, spor planlamaları ve uygulamaları yoksa, engelliler başta olmak üzere özel insanlara tesis ve projeler ortaya koyulamıyorsa belediye başkanların konumları başarıları buna göre derecelendiriliyor, belirli bir noktaya yerleştiriliyor.
Yani sadece rutin belediyecilik dışında görev alanı dahilinde olmayan birçok işi de yapmalılar ki bizler onlara çalışıyor yada çalışmıyorlar diyebilelim.
Bugün Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ile güne başladık bölge basını olarak... Görev süreci içinde yaşadığı birçok talihsizlik oldu. Onun başına gelenler pişmiş tavuğun başına geldi desek yalan olmaz. Kentin en önemli ihtiyacı olan devlet hastanesinin ihalesi tamamlanıp inşaatına start verilmesine karşılık, ülkenin bulunduğu ekonomik ve fiyat artışları dolayısı ile en başa geri dönüldü. Pandemi süreci başlıbaşına genel anlamda belediyelerin çalışma yönünü farklı bir yöne çevirdi. Uçak projesinde Devlet Su işleri, proje dere yatağında diye çalışmaaya başlama izni vermedi. Ayrıca ilçede bazı projeleri hayata geçirecek arazi kısıtlılığı nedeniyule birçok alanda kamulaştırma işlemleri ile zaman kaybetti. Birçok projenin, bakanlık nezdinde izni, bütçe planına girmesi ve diğer bürokratik işlemleri ile çok oyalandı.
İşte bu kadar olumsuzluklar arasında boğuşurken Bünyamin Çiftçi'ninde Çayırova'ya neler kattığı, yaptığı, kazandırdığı da konuşulmaya, tartışılmaya başlandı. Bunlar organize edilmiş algı kurguları mıydı yoksa gerçekten Başkan Çiftçi neredeyse 4 yıldır yan gelip yatmış mıydı?
Bölge basını olarak bir otobüse bindik ve ilçeyi dolaştık başımızda Başkan Çiftçi ve elinde mikrofonu ile...
İlçede daha önce hiç olmayan Küçük Sanayi Sitesi'nden 2 adet başlamak üzere olduğunu gördük. Küçük Sanayi Sitesi'nin arazisinde bulunan bazı işgalci ve konutlar için yapılan apartman bloklarını gördük.
İlçede mevcut kapalı spor salonuna alternatif yeni bir spor salonunun yapılacağı alana gittik. Bölgenin en büyük spor salonu olacak. Fen İşleri Müdürü 2 ay dedi ama garanti olsun diye Başkan Çiftçi 3 ay içinde proje, ihale süreci tamamlanacak dedi.
Şekerpınar Mahallesi'nde ki tamamlanmış Millet Bahçesi'ni gezdik ve Çayırpark Projesi alanını gördük. Devlet Hastanesi'nin yeni ihalesinde sona gelindiğini inşaatın tekrar devam edeceğini öğrendik.
Engelliler Koordinasyon Merkezi'ni gördük. Neredeyse bitmiş durumda.
Yine ilçenin kördüğüme dönüşen ve ilçe halkının merakla, özlemle beklediği Kent Meydanı projesini inceledik. Yüzeyde iş bitmiş gibi... Artık yukarı yükselen bir ivmede...
Sokak Hayvanları Bakım evini inceledik... Allah'ın dilsiz kulları... Acıktık diyemiyorlar, canım acıyor diyemiyorlar, hastayım diyemeiyorlar... Ama şimdi hepsi çok mutlu. Onların herşeyiyle ilgilenen insanlar var, sıcak yuvaları ve yemekleri var...
Uçap Projesi'ne engel olan olan DSİ'nin hayırlı bir işe vesile olduğunu gördük. Otoban yoluna kadar mevcut derenin ıslahında finale gelinmiş.
Hani üzerine konut yapsan 4 Milyondan şağıya satılmayacak deniz manzaralı alanlar belediyeye kazandırılmış. Buralarda gözü olan bazı gözüaçık kurum ve kuruluşlardan kurtarılmış. Şimdi oralara bilgi evleri, kitap kafeler, taziye evleri, gençlik kulüpleri, kreşler yapılması planlanıyor...
Önemli bir detayda bir ailenin yılda 35 Bin Tl ödediği kreşlere aileler para harcamasın diye 1200 çocuğa ve ailesine kreş hizmeti verildiğini de öğrendik.
Kocaeli'de bir ikincisi var mı bilmiyorum ama ilçeye bir SPOR LİSESİ yapımı için düğmeye basılmış. Mevcut kitap Kafeler ülke hatta Avrupa'da ki birçok kafelerle yarışacak düzeyde.
Bir metrekare arazisi olmayan Yenimahalle'de yeşil alanlar üretildiğini bizzat gözümüzle gördük. Köprülü kavşakları inceledik.. Tuzla, Şifa Mahallesi bağlantı yolunu gördük. Bay, Bayan, Çocuklar için sıfır kıyafetleri ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine veren SEVİNCE mağazısını gördük. Kentin bir ucundan bir ucuna giderken tüm çöp konteynerlerinin yer altına alındığını da gördük.
Seçim beyannesinde ki 20 proje sözünün dışında 50 sözü verilmemiş proje ve hizmeti tek tek gezdirdi Başkan Çiftçi.
Bir tek yeni mezarlık alanına gidemedik... Birazda gitmek istemedik... Bu konuda aceleci davranmak istemedik.
İlçede yüzme, jimnastik, uzakdoğu sporları, futbol, voleybol, basketbol kategorilerinde madalya kazanan Çayırova'nın Kocaeli genelinde en fazla madalya kazanan ilçe olduğunuda öğrendik.
Akse Kitap Kafe'de bir çay ve kahve molası verdik... İlçe gençliğine ve çocuklarına verilen önemi, eğitime ve kültüre olan hassasiyete bu kafenin konum ve profilini görünce şahit olduk. Deniz manzarası ve sıcak ucuz içecek eşliğinde kitap okuyan, ders çalışan gençleri gördük ve Başkan Çiftçi'ye onlar adına teşekkür ettik.
Valla yoruldum yazmaya... Dinlerkende, gezerkende yorulmuştum...
Şimdi Bünyamin Çiftçi'nin kendi nezdimde ki karne notlarını sıralamak istiyorum
İlçe Halkının Öncelikli İhtiyaçlarına Cevap Veren Hizmet ve Projeler: Mevcut
İlçede Yaşayan Sokak Hayvanlarının Sağlık, Konaklama, Beslenme İhtiyacına Cevap Veren Proje ve Çalışamalar: Mevcut
Eğitime, Kültüre Cevap Veren Okul, Bilgi Evi, Gençlik Merkezi, Kitap Kafe, Kütüphane Projeleri: Mevcut
İlçe Gençliğinin Spor Yapmasına Olanak Veren Projeler: Mevcut
Kent Mobilyaları İle İlgili Proje ve Çalışmalar: Mevcut
İlçede İhtiyaç Sahiplerine, Sağlık, Kıyafet, Gıda Hizmeti, Isınma Çalışmaları: Mevcut
Küçük Yaştaki Çocukların Aileleri İşteyken, Eğitim, Oyun, Beslenme, Korunma ve Konaklama Tesisleri: Mevcut
İlçede Betonlaşma Dışında Yeşil Alan, Oyun Grupları Alanları, Millet Bahçeleri: Mevcut
Göreve geldiğinden beri hiçbir şey yapmadı, ilçeye çivi bile çakmadı, bir dikili ağacı yok sözlerini çokca duyduk. Bu kadar sözden sonra bu kadar yapılanı görünce Başkan Çiftçi "Saman altından su yürütmüş" diyesim geldi... Bugün gerçekleşen programın ardından sanırım son söz olarak, Bünyamin Çiftçi'ye, bölgemize ve ilçesine yaptığı katkı ve hizmetlerden dolayı teşekkür olacak...
Saygılarımla...