Tarih: 30.05.2024 00:53

Binali Eniş ve Bünyamin Çiftçi Neden Başrolde?

Adnan Ayvaz Yazdı

Binali Eniş ve Bünyamin Çiftçi Neden Başrolde?

Bu tarih itibariyle yerel seçimlerin tamamlanması, yerel iktidar ve muhalefetin göreve gelmesinin ardından 2 aylık süreç geçmek üzere...
Önümüzde ki hafta içinde parti meclis gruplarında ki meclis üyeleri 4. meclis oturumlarını tamamlayacaklar. Hatta Mayıs ayında 2 oturum yaptıklarını öne sürersek 5. oturumlarını yapacaklar.

Her zaman olduğu gibi geçen süreci yine Çayırova ve Darıca ayağında değerlendireceğim. Bu değerlendirme için kaynak olarak sadece sahada ki hareketliliğim ve partilerden gelen faaliyet mailleridir...
Darıca'da iktidarın saç ayaklarındaki uyum ve güç birliği nedeniyle muhalefet yansımaları zayıf kalmaya devam ediyor. İlçe Başkanı Köksal Şakar ve Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık'ın aynı noktada aynı zamanlamada ki uyumlu hareketliliği hem iktidar içinde çatlak ses çıkmasına hem de muhalefetin, söylemlerinin gündem olmasına olanak vermiyor. Bu süreç Darıca siyasetini de rutine soksa da memnuniyetsiz bir durum görünmüyor. Sanırım bu durum ilçe kongre arefesine kadar devam edecek. Kongre sürecinde mutlaka Köksal Şakar'a rakip çıkacak isim veya isimler bu isime ve ya isimlere destek verecek, taraf olacak isimler de çatlak sesler çıkmasına gebe olacaktır. Doğal ve normal bir durum olarak değerlendiriyorum. Her ne kadar aynı parti içinde yol yürüselerde işin içine koltuk hedefi girince birbirlerine olumsuz söylem ve tavırlar sergilenmesine hem yerel seçim süreçlerinde hem de kongre süreçlerinde yıllardır şahit oluyoruz. İşin muhalefet ve iktidar açısından cephe söylemlerine değinmek gerekirse rastladığım bir söylem yok. Yeni dönem meclis oturumlarında sosyal tesisler için fiyatlandırma gündemi ve personele yapılacak ek ödemeler dışında muhalif bir çıkışa ratlamadım. Geçtiğimiz günlerde CHP Darıca'da yapılan Danışma Meclisinin kamuoyuna yansıyan bir durumu da olmadı. Tabi ki danışma meclisleri başta basın olmak üzere partililer dışında kamuoyu ile paaylaşımı sözkonusu değil ama yapılacağı yada yapıldığı da bir kaç partilinin sosyal medyada fotoğraf paylaşılmasıyla ortaya çıktı. MHP Darıca İlhan Yaşar ile ısınma turlarında. Geçtiğimiz gün ziyaret ettiğimde planlamalarını ve programlarını dinledim. Partisi için güzel çalışmaları hayata geçirmek üzere. Ayrıca ittifak uyumu adına da hassas. Partisinden belediye başkan yardımcısı olan Kenan Paltacı'nın performansını da yakın takibe aldı. Partisine yakışan bir süreç ve performans yaşanacağı konusunda İlhan Yaşar, Palatacı'ya güveni tam. Diğer partilerde gündeme gelen bir ses seda da yok gibi Darıca'da...

Çayırova'da siyasi hareketlilik açısından beklentim daha fazlaydıyerel seçim tamamlandığında. Hem İYİ Parti'nin hem CHP'nin meclisteki sayıları hem de önemli siyasetçilerin meclis koltuklarında yer etmesi beklentimin öncelikli nedenleriydi. Çayırova'da gerçekten siyaset çok hareketli, etkili ve gündem oluşturacak nitelikte. 
Ancak başrolde meclis üyesi isimlerden çok farklı iki isim ön planda. Biri CHP Çayırova İlçe Başkanı Binali Eniş diğeri ise Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi. İktidarın saç ayakları açısından değerlendirmek gerekirse ortada bir sorun görünmesede öyle Şakar ve Bıyık gibi omuz omuza verilmiş bir uyumda görmüyorum. Belediye Başkanı Çiftçi partisinin haftalık yönetim kurulu toplantısına katılarak İlçe Başkanı Sarıdede ile bir araya geldi. Öncesinde de bir nikahta birinin şahit birinin nikah kıydığı aynı kare fotoğrafını takip ettim. Muhalefet kanadının CHP ayağı bence zirve yapıyor görüntüsünde. Sosyal tesislerde uygulanacak fiyatlara yapılan zam oranlarını sokaklarda protesto ettiler. Bu akşam Filistin'e destek amaçlı basın açıklamasını yine Fatih Caddesi'nde gerçekleştirdiler. Birçok derneğin pikniklerine katılım sağlıyorlar. Yaklaşan Kadın Kolları kongresinde düzeyli bir süreç içindeler. Binali Eniş başta BAran Aydın olmak üzere meclis üyeleri, yönetimi, organ yönetimleri ve birçok spekülasyonlara gebe olan son yerel seçimde ki belediye başkan adayı Muharrem Gökçe ile uyum çinde ve omuz omuza sahadalar. Partinin eski ilçe başkanları ile yine parti binasında kahvaltı programlarına şahit oldum. 
Muhalefetin İYİ Parti kanadından henüz beklenen reaksiyonu göremedim. Burada İlhami Bayrak'ın yaşadığı talihsiz olayın altını çizmekte gerekir. Aracına yapılan silahlı saldırı onun muhalefet enerjisini ve odaklanma dikkatini dağıtmış olabilir. Daha 5 yıllık süreç içinde bu durum değişecektir. Farklı konular ile gündemler oluşacaktır. Ama mevcut dönemin Çayırova'daki siyaset başrolünde Belediye Başkanı Çiftçi ve CHP İlçe Başkanı Eniş dışında pek yaprak kıpırdadığı söylenemez.  Belediye Başkanı Çiftçi'nin geçen dönemin aksine sahada başlanacak ve devam eden projelere bu dönem daha erken start vermiş olması dikkat çekiyor. En çok eleştirilen ilişki kopukluğu konusunu ortadan kaldırmak için hergün çocuklarla, kadınlarla, esnafla bir arada olduğunu takip ediyorum. Sanırım 3. dönem hedefine ilişkin bir niyet ve altyapıya dayalı olabilir. Olmasa da toplumun sesine kulak veren bir yapıyada bürünmüş olması olumlu bir gelişim ve değişim. Kendisi adına pozitif bir tavır ve bu süreç lehine işleyecektir. 
Haziran'ın 3'ünde Çayırova'da, 4'ünde ise Darıca'da meclis toplantılarını daha titiz, dikkatli ve can kulağı ile takip etmek istiyorum. Bayram öncesinde sadece meclis üyelerin katılımlarının yanısıra grubu olan ilçe başkanlarınında katılımlarını takip edeceğim. Bu detaylar bazı konularda bana farklı fikirler oluşturmama yardımcı oluyor.
Yaz döneminin sönük geçeceği bir siyasi süreç olduğunu öngördüğüm için Haziran başında ki meclis toplantılarında ki gündem dışı konulardan beklentim çok büyük.
Saygılarımla....


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.