Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, devam eden projeler hakkında son dakika açıklamaları yaptı. Uraloğlu, Ankara-İzmir arası 14 saat olan seyahat süresinin 3 saat 30 dakikaya ineceğini açıkladı.
Sabah'ın haberine göre; Kuzey Marmara Otoyolu'nun Hendek'ten sonraki kısmıyla ilgili planlarını anlatan Bakan Uraloğlu, 'Akyazı'dan Ankara'ya kadar 275 kilometrelik yolu yapacağız. Akyazı'dan başlayıp Nallıhan üzerinden Beypazarı, Sincan güzergahından devam edecek. Proje çalışmasına başladık' dedi. Sivas'tan Kars'a kadar hızlı tren hattını devam ettirmek gerektiğini de anlatan Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu:
'Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı 2027 yılı başında devreye girecek. 508 kilometre uzunluğundaki proje kapsamında; Emirdağ, Afyonkarahisar, Uşak, Alaşehir, Salihli, Manisa, Muradiye, Ayvacık, Emiralem ve Menemen olacak şekilde 10 istasyon tasarladık. 40.7 kilometre uzunluğunda 49 tünel, 25.5 kilometre uzunluğunda 67 viyadük, 81 köprü, 781 menfez ve 177 üstgeçit ile 244 altgeçit inşa ediyoruz.
Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin tamamlanması ile mevcut demiryolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafe 624 kilometreye inecek. Ankara-İzmir arası 14 saat olan seyahat süresi ise 3 saat 30 dakikaya inecek.''
İSTANBUL İLE ANTALYA TRENLE BAĞLANACAK
'İstanbul ile Antalya'yı da trenle bağlayacaklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, 'Kırıkkale-Çorum ihalesini bu yıl yapacağız. Çorum'dan Samsun'a kadar olan bölümün ihalesini de önümüzdeki yıl yapmayı planlıyoruz. Samsun-Sarp arasının da ihalesini başlattık. 509 kilometre civarında sahilden proje geçireceğiz. Sahil şeridinde çalışma başlattık' dedi. Bakan Uraloğlu, yolları akıllandırma projelerinin de devam ettiğini belirterek, 'Şu anda 7 bin 500 metre fiber ağ var. Bunu 15 bine çıkaracağız. Hasdal ile havalimanı arasında 30 kilometrelik bölüm pilot. Oraya sensörler yerleştireceğiz. Antalya'da da pilot uygulama yapacağız' dedi
2026'DA 5G'DE SİNYAL ALMAK İSTİYORUZ
Bakan Uraloğlu, 5G ihalesini önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yapmak istediklerini belirterek, '2026 başında da sinyal almak istiyoruz. Takvimi Cumhurbaşkanımız açıklayacak. Şu anda bizim 4.5G Güney Kore'nin 5G'sinden daha hızlı. Biz de belki 5.5G diyebiliriz' dedi.
15 TEMMUZ KÖPRÜSÜ YAYA TRAFİĞİNE AÇILACAK MI?
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, 1978 yılına kadar yaya trafiğine açık olan o tarihten sonra yalnızca araç trafiğine hizmet vermeye başlayan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'yle ilgili de soruları yanıtladı. Kaliforniya'daki Golden Gate ve New York'taki Brooklyn Köprüsü'nde olduğu gibi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün turistik olarak yaya trafiğine açılması konusunda Uraloğlu, şunları söyledi: 'Köprünün iki ayağı arasındaki mesafe 1.170 metre. Yayaların çıkış yapacağı yeri hesap ettiğinizde 2 km'yi bulabilir.'
3. KÖPRÜDE DEMİRYOLU İÇİN İHALE 2025'TE
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek tren yolu hattıyla ilgili de konuşan Bakan Uraloğlu, 'Marmaray'da 300 tren seferi düzenleniyor. Günde 600 bin kişi seyahate ediyor. Orayı 6 saat civarında kapatabiliyoruz. O zaman da günlük bakım yapılıyor. Her gün maksimum 4 tane yük treni geçirebiliyoruz. Bu bize yetmiyor, yetmeyecek. O nedenle Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki hattı yapacağız. Projeyi bitirdik. Dünya Bankası'yla görüşüyoruz. 3.5 4 milyar dolarlık projenin 3 milyar dolarını Dünya Bankası garanti edeceğini söyledi. Bu yıla yetişmez ama ön yıl ihalesini yaparız. 4-5 seneye biter' açıklamasını yaptı.
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI'NDAN ÜRDÜN VE BAHREYN'E SEFER
Bakan Uraloğlu, Bahreyn ve Ürdün ile yeni mutabakat zaptları imzalandığını belirterek 'Anlaşmalar çerçevesinde, Rize-Artvin-Bahreyn ve Rize-Artvin-Amman hatlarında haftalık 7 frekans sefer düzenleme yetkisi her iki ülkenin taşıyıcılarına tanındı' ifadesini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.