AKTÜEL

AKTÜEL Haberleri
Tarih: 21.03.2023 20:07 Güncelleme: 21.03.2023 20:08

Ayşe Hafsa Sultan Anıldı

Kanuni Sultan Süleyman’ın Annesi ve Kırım Hanı Megli Giray”ın kızı Ayşe Hafsa Valide Sultan vefatının 489. Yılında İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Han Camisinde bulunan türbesinde dualar ile anıldı ..

Ayşe Hafsa Sultan Anıldı

Anma programına Osmanoğlu AilesindenSultan 2 Mahmut Hanın 5. Kuşak torunu Nurbanu Efendi Osmanoğlu, Sultan Abdulmecit Hanın 4.Kuşak torunu Hüseyin Köksal Osmanoğlu,Hanike Cenk Ataman , Kültür Bakanlığı İstanbul Türbeler Müdürlüğü Türbeler yöneticisi Leyla Zaman , Kültür Bakanlığı İstanbul Türbeler eski Müdürü Erman Güven , İstanbul Kırım Türkleri Derneği Yönetim Kurlu üyesi. Ergün Sevimsoy, Sakarya Kırım Türkleri Derneği Başkanı Vefa Çoşkun , Sakarya Kırım Türkleri Derneği Yönetim kurulu Üyesi Çağlayan Kart , Kırıkkale Kıırm Derneği Yönetim Kurulu üyesi Yılmaz İdik , Ayşe Hafsa Valide Sultan Manisa Vakfı Başkanı Ercan Oğuz , Hattat Zafer Başdağ , Tatarsiyad Genel Başkanı Ali İlkbaş, ile çok sayıda vatandaş katıldı .

Cenk Ataman’ın önderliğinde tertip edilen anma etkinliği Ayşe Hafsa Valide Sultan’ın türbesinin ziyaret edilmesi ardından açılış konuşması Cenk Ataman tarafından yapıldı ardından Abdullah Kılıç hocanın günün anlam ve önemi kapsayan dua ve konuşması gerçekleştirildi Dünya Kuranı Kerim okuma birincisi Hafız Mehmet Bilir ve Yavuz Sultan Selim han cami hafızlarını ayetler okuması ile program son buldu .Program bitiminde Kırım Haber Ajansı gelen konuklar ile röportaj yaptı .
Türbeye ziyaret edenlere ve katılımcılara 500 kişilik “SICAK LOKMA “ ikram yapıldı bu ikramı Ataman Ailesi ve Kart Ailesi üstlendi . Manisa Ayşe Hafsa Valide Sultan Vakfı “MESİR MACUNU “ ikram etti bu macun valide sultan hastaladığı zaman manisada tedavisinde kulanılmış ve şifa bulunca valide sultan bu macunu her sene halka dağıtımasını macunu yapan Merkez Efendiye iletmişti ve bu gelenek günümüze kadar devam etmektedir..

 

 

KIRIMLI NAKKAŞ AYŞE OSMANOĞLU MESAJI ..

3 sene evvel Oral Cenk Ataman ailesi adından ve 40 hayinseverler le beraber bu çok sorumlu çalışmanı sanduka örtüsü “PUŞİDE “yapmamı teklif ettiler bende kabul ettim . Allah onlardan razı olsun.. Bende bu işini memnuniyet ile becermeye çalıştım
Çünki Ayşe Havsa Valide Sultan, Bir Kırım Tatarkadını ve ayni zamanda Kanuni Sultan Süleyman'ın anası. Benim için çok özel bir çalışmalardan biri oldu . Bu türbe İstanbul da, en yüksek noktada, Yavuz Sultan Selim (Sultan Suleyman babası) Han camisinde bulunmakta ne mutlu bana nasip oldu."dedi.
 

ATAMAN BİZ HER SENE YAPMAKTAYIZ …

 

“Dedemiz Hüseyin Kahya’nın da tıpkı Yavuz Sultan Selim Han gibi Kırım Han ailesinden evlenmiş babanesinden dolayı “HANİKE “hanım kız soyu olduğu söylenmekte” diyen Ataman, “Aynı aileye damat Yavuz Sultan Selim Han’da ve Hüseyin Kahya ilginçtir ki 22 Eylül günü Hak’ka yürümüştür. Kırımlı olan Ayşe Hafsa Valide Sultan için “Kanuni Sultan Süleyman Han’ın Validesi” her sene 19 Mart tarihlerinde dua ve anma günü yapmaktayız.
Ayrıca Dedemiz Hüseyin Kahya’nın büyük dedesinin Ahmet’in dostu Hasan Dede ile olan un helvası olayını her sene Anıt mezarda aile ocağında pişirilen un helvasını dağıtarak yad etmekteyiz. Hasan Dede, 1. Viyana Kuşatması4na Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği ile Duazen olarak katılmıştı …

ATAMAN ŞUANDA ,

Gebze Ticaret odasında 9 senedir Meslek komitesi başkanlığı ve meclis üyeliği görevini sürdürmek ile birlikte Kabataş Erkek Lisesi eğitim vakfı onursal Kurcu Mütevellisi hayırsever iş insanı merhum Babası Ali Ataman”ın manevi mirası olan Kabataş Erkek lisesi Eğitim vakfının 2019 dan beri yönetim kurlunda görevine devam etmektedir.

 


Anahtar Kelimeler: Hafsa Sultan Anıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.