Tarih: 20.06.2022 09:19

Asgari ücretle ilgili flaş tahmin!

Milyonlarca çalışan gözünü kulağını asgari ücrete temmuz ayında yapılacak zamma çevirdi.

Asgari ücretle ilgili flaş tahmin!

Asgari ücrete zamla ilgili hükümetten peş peşe açıklamalar geldi. Gelen bu açıklamalarla birlikte asgari ücrete gelmesi muhtemel zam oranları da belli oldu. Asgari ücretle ilgili uzmanlardan gelen son tahmin ise bir çok zam formülünün aksine daha çarpıcı bir rakamı ortaya çıkardı. İşte asgari ücretle ilgili son dakika gelişmesi...


Milyonlarca kişi temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan zammı bekliyor. 4 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verisiyle birlikte emekli ve memurların zam oranı netleşecek. Ardından gözler asgari ücrete çevrilecek.

Yasal düzenleme yapılıp Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanmasının yolu açılırsa, milyonlarca çalışanın maaşı değişecek. Asgari ücret artınca, aynı işyerinde sadece bu ücretle çalışanlara değil, daha yüksek maaş alanlara da zam kapısı açılacak. .

BAKAN BİLGİN DE AÇIKLAMA YAPTI 
2022 yılında uygulanan net asgari ücret geçen yıla göre yüzde 50.5, brüt asgari ücret ise yüzde 40 oranında artırıldı. Enflasyonun bu yıl yüksek seyretmesi nedeniyle temmuz ayında yeniden artırılması gündeme geldi. Konuyla ilgili konuşan Makro Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Volkan Öngel, asgari ücrette ara düzenlemenin yakın olduğunu belirterek, “Özellikle Mayıs ayı başından beri farklı zamanlarda dile getirilen Asgari Ücret ile ilgili yıl içerisinde düzenleme olabileceği yönünde ki söylemler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Enflasyon tahribatlarına karşı çalışanları korumak vazifemiz” açıklamasından sonra hız kazandı.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay arasında dün gerçekleşen görüşme sonrasında yapılan açıklamalar ise bu düzenlemenin artık çok uzak olmadığını düşündürüyor. Özellikle sabit gelirlinin yaşam şartlarında enflasyondan kaynaklı tahribatların giderilmesi düşüncesi göz önüne alındığında yıl başında yapılan asgari ücret zammına ek olarak yüzde 30 civarında bir artışın yapılabileceği görülüyor” diye konuştu.

Yüzde 30 oranında yapılacak artışın gerçekleşmesi durumunda net 4 bin 253 lira 40 kuruş olan asgari ücret seviyesinin 5500 TL üzerine çıkarak 5529,42 TL olabileceğini söyleyen Beykent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Öngel, “Tabii en çok konuşulan konulardan olan bu artışın işverenler tarafından nasıl karşılanacağı sorusu içinde özellikle sosyal güvenlik prim ödemelerinde bir devlet desteğinin olabileceği düşünülüyor” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret Temmuz zammı için AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş açıklama gelmişti. Kurtulmuş, Temmuz zammı ile ilgili alım gücünü artıracak bir dokunuş yapılacağını belirterek, "Çalışmalar yapılıyor inşallah temmuz ayıyla birlikte sabit gelirlinin alım gücünü artıracak bir dokunuş yapılacaktır" dedi. .

Hem çalışanların hem işverenlerin gözü asgari ücrete ara zamma çevrildi. Masada üç formül bulunuyor. Enflasyona endeksli formüller ve devletin prim desteğiyle katkı vereceği zam formülleri de konuşuluyor.


Anahtar Kelimeler: Asgari ücretle ilgili tahmin!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.