CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tarhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması talebiyle Kocaeli’de elektrik ve doğalgazı kesilen abone sayısına ilişkin soru önergesine verilen yanıtı paylaştı
Tahsin Tarhan, “Bakanlığın verdiği cevap ülkenin geldiği durumu çok net özetliyor. 2020 yılında Kocaeli’de 47.370 abonenin elektriği kesilirken 2021 yılında bu rakam 88.304’e yükselmiş. Doğalgazda da durum çok farklı değil. 2020’de 35.465 abonenin doğalgazı kesilmişken, 2021 yılında 41.848 abonenin doğalgazı kesilmiş. Ekonomik kriz, artan işsizlik ve başta enerji fiyatları olmak üzere her alanda yüksek zamlar vatandaşımızı her geçen yıl daha zorluyor. Bunu da rakamlar ortaya koyuyor. 2021 yılında Kocaeli’de toplam 130.152 abonenin ya elektriği ya da doğalgazı kesilmiş durumda. Yaza girilirken yapılan zamlarla enerji fiyatları yaz kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır dedirtiyor. Çünkü bu tablolar vatandaşımızın enerji alım durumunun giderek daha sıkıntılı bir hal alacağını gösteriyor.” dedi.
“KESME-BAĞLAMA BEDELLERİNE DE YILLIK ENFLASYON UYGULANIYOR.”
Tarhan, “Vatandaşımız elektrik veya doğalgaz faturasını ödeyemeyince elektriğini ve doğalgazını kesiyorlar. Zaten borçlu olan vatandaşa bir de kesme bağlama bedeli altında adeta haraç uygulanıyor. İlgili yönetmelikleri kapsamında bu bedellere her yıl enflasyon oranında artış uygulanıyor. Yani vatandaşın beli sadece fatura ile değil, bir de aboneliği kesilip, bağlanırken ödeyeceği bedelle de bükülüyor.” diyerek Bakanlığın vatandaşın mağduriyetine yol açan bu uygulamadan vazgeçmesi çağrısında bulundu.
“ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARI ASGARİ ÜCRETTE YAPILAN ARTIŞI ERİTTİ.”
Tarhan, elektrik konut tarifesine yılbaşından bu yana 2 defa zam yapıldığını, kademeli tarife kapsamında 1 Ocak’ta düşük kademeye yüzde 52, ikinci kademeye ise yüzde 127 oranında yapılan zammın ardından, 1 Haziran’da yüzde 15 oranında yeni bir zam daha yapıldığını hatırlattı. Tarhan, “Elektrik tarifesinde düşük kademedeki zam oranı yüzde 65’e, yüksek kademede zam oranı ise yüzde 151’e çıktı. Doğalgazda da durum farklı değil.Konut tarifesine yılbaşından bu yana 1 Ocak’ta yüzde 25, 1 Nisan’da yüzde 35 ve son olarak 1 Haziran’da yüzde 30 oranında zam yapıldı.Bu zamların faturalara yansıması yüzde 120 zam oldu. Yani asgari ücrete yapılan zam eridi gitti. Bakanlıktan verilen cevapta yer alan kesinti oranları da gösteriyor ki eriyen ücretler sonucunda kesinti oranları artacak.”dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.