Tarih: 23.02.2024 12:35 Güncelleme: 23.02.2024 12:44

Baran Aydın, Yılmaz Tunalı, Murat Kaya,İlhami Bayrak, Hızır Bilgin...Listelere Kim, Ne Dedi?

Adnan Ayvaz Yazdı....

Baran Aydın, Yılmaz Tunalı,  Murat Kaya,İlhami Bayrak, Hızır Bilgin...Listelere Kim, Ne Dedi?

Geçtiğimiz hafta başında siyasi partiler, bölge belediye meclis üyesi aday listelerini açıkladı..
Sıcağı sıcağına yaptığım değerlendirmenin ardından sizlerden bir kaç gün partililerden ve vatandaşlardan gelecek reaksiyonları görmek, duymak için izin istedim... Haftasonuna dayandığımız bugüne kadar da verilen reaksiyonlar genel bir görüş yansıması haline dönüştü ve sizlerle paylaşma ölçüsüne ulaştı.
Yerel seçimin en heyecanlı geçeceği yönünde hemfikir olunan Çayırova'da başroldeki 3 partinin meclis üyesi aday listesi güçlü ve yerinde olarak değerlendirildi. Baran Aydın'ın 1.sırada CHP listesinde yer alması ilçe genelinde taraflı tarafsız herkesin memnuniyet duyduğu bir durum olduğu görüldü. İYİ Parti'de İlhami Bayrak'ın sadece liste başı olmasından çok meclise girdiği netliği dile getirildi. Bu duruma eşdeğer olarakta şimdiden yeni dönem meclis toplantılarının nasıl bir renk, hareket ve hararet içinde olacağı sabırsızlığını yaşayan ilçe insanları var.
Bölge insanlarımızın detayda bir yorumu da var. Hem gençlik kollarında hem kadın kollarında hem de mecliste aynı isimlerin yer almasını matematik olarak eleştirenler çıktı. "Zaten partilerinde bir makamları, sıfatları var. Mecliste de yer vererek, meclise girecek farklı bir kişinin önü kesiliyor. Zaten grup toplantılarında meclis maddelerinden haberdar oluyorlar ve ilçe ile ilgili alınacak kararları da biliyorlar. Boşuna koltuk işgali." yorumlarını duydum. 
Ak Partililer yine detayda bir eleştiri daha yaptı. Nizamettin Günay. Son genel seçimin Çayırova Ak Parti SKM Başkanı. O süreçteki performansını eleştiren partililer oldu ama iki elin parmağını geçmeyecek düzeyde. O süreçteki performansın etkisi meclis üyesi aday listesinde olmamalıdır diye bir düşünce oluşturması doğru mu? Ben pek netleşemedim.
Şunun da altını çizmeliyim ki Çayırova'da hiçbir partiliden listede yer almayan yada seçilebilir sıralamada olmayan isimlerden ve isimlerin destekçilerin büyük tepkiler görmedim. Öyle küsen, kırılan, kızan birine denk gelmedim. Ya da duygularını benden gizlediler. Bilemiyorum.
Darıca'da biraz daha tepkisel görüşler duydum. 
Özellikle Ak Parti kanadında partililerin yaptığı tepki yorumlarını bir başka partili karşıt fikirle çürütmeye çalıştı.
Örneğin 1.sırada yer alan Murat Kaya... Kişilik olarak benimde çok sevdiğim bir isim. Aldığı sıra ile partiye verdiği son dönem emeği kıyaslandırıldı. Bir dönem partinin icra kurulundaydı ve uzun bir dönem sessiz kaldı. Bu sessizliği, parti hareketlenmelerine katılım oranı, teşkilatçılık yapısı ile listenin ilk sırasında yer almasını eleştirenlerle oturdum. Ama oturduğum farklı Ak Partililer, tahsil, diploma açısından değerlendirerek hem Murat Kaya'nın sırasını hemde genel anlamda listeyi olumlu olarak karşıladılar.
Yılmaz Tunalı biraz kafa karıştırmış ama... En fazla yoğunlaşan yorumlar Tunalı'ya yönelikti.
Geçtiğimiz dönem hatta halen mevcut dönem diyelim bazı eski meclis üyelerin yeni dönemde olmasını eleştiren çok insan olmuştu. Nafiz Çığlık, Bülent Koçak gibi çok eski dönemlerdeki isimlerin tekrar mecliste yer almasını eleştiren çok partili vardı. Aynı uygulamanın Yılmaz Tunalı ile devam ediyor olması eleştiri nedenlerinden biri. Ayrıca 5 yıldır ara verdiği dönemde partisinin tek bir etkinliğine katılmamış olmasını da neden gösterenlerin sayısı az değil. Aslında Yılmaz Tunalı başta mahalle muhtarları ve Darıca'nın merkez ve yerli halkı tarafından sevilen, saygı duyulan biri olarak biliyorum. Sıcak, güzelyüzlü, yardımsever bir yapıya sahip olarak tanıyorum. Bu kadar keskin ve sert eleştiriler almasını beklemiyordum. Artık herşey şeffaf... Gizli pek birşey kalmıyor. Bir dönemin kara kutu yapıştırmaları çok geride kaldı. Aynı güncellemelerin olması pek mümkün değil Darıca'da.
Sıralamaya takılmayan Ak Partililer de var. Mesela Hızır Bilgin 21. sırada olmanın önem ve önemsizliğine takılmıyor. Önemli olan parti ve dava diyor. Gerçek samimi duyguları olup olmadığı bir gazeteci olarakda beni pek bağlamıyor. Çünkü yalan yanlış yada doğru farketmeksizin bir söylemleri esas almak zorundayız.
Ayrıca Ak Parti daha önce 22+3 çıkarmış bir yerel seçim yaşadı. Ak Parti ilçe Başkanı Köksal Şakar, Darıca tarihinin en büyük oy oranını yakalayacağız diyor hep. Gerçi hedefini 20+3 olarak belirlesede 21  sürprizi yaparak Hızır Bilgin'i meclise sokma ihtimali olabilir mi? Kim bilir?

Yazının sizleri bunaltmaması için 3 bölümlük diziye çevirmek daha sağlıklı olacak. CHP Darıca, CHP İYİ parti ve Gebze için 2 yazı daha derleyeceğim... Hayırlı cumalar.

 


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.